Jurnal românesc – 05.02.2025
Bugetul pe anul 2025 al Ministerului Afacerilor Externe a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor pentru politică externă şi pentru românii de pretutindeni din Parlament.
Sorin Iordan, 05.02.2025, 11:22
Bugetul pe anul 2025 al Ministerului Afacerilor Externe a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor pentru politică externă şi pentru românii de pretutindeni din Parlament. Şeful diplomaţiei române, Emil Hurezeanu, a precizat că, pentru anul acesta, MAE i-au fost alocate credite bugetare de aproape 1.46 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu aproximativ de 4,45% faţă de bugetul de anul trecut. Hurezeanu a arătat că centrala de la Bucureşti funcţionează cu un deficit de 600 de posturi şi că la această instituţie nu vor fi reduceri de personal.
„Fără acoperirea acestui deficit, ministerul nu poate funcţiona optim, nu poate funcţiona aşa cum ar trebui să funcţioneze. În diaspora e nevoie de consuli, aici e nevoie de diplomaţi„, a afirmat ministrul. În ceea ce priveşte cheltuielile pentru asigurarea resurselor necesare în vederea implementării agendei de politică externă, respectiv funcţionarea în condiţii optime a aparatului central, a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, în bugetul pentru 2025 au fost alocate fonduri de 494,5 milioane de lei, mai puţin cu 5% faţă de anul trecut.
* * *
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit, marţi, 100 de ani de când a devenit patriarhie. Centenarul a fost marcat printr-o liturghie oficiată de Patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală şi prin proclamarea generală a canonizării a 16 sfinţi duhovnici şi mărturisitori români din secolul 20, între care Cleopa de la Sihăstria, Arsenie Boca de la Prislop şi Dumitru Stăniloaie şi Sofian, de la Antim. Ideea ridicării la rang de Patriarhie a apărut după ce Biserica Ortodoxă Română a devenit autocefală în anul 1885, dar s-a concretizat după Marea Unire din 1918, când număra 14 milioane de credincioşi şi avea în structura sa 5 mitropolii şi 18 eparhii.
Actul de înfiinţare a Patriarhatului Ortodox Român a fost, ulterior, adoptat şi de Parlament în februarie 1925. În aceeaşi lună au fost promulgate legea şi statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române. Ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române a consolidat unitatea de credinţă a românilor din toate provinciile istorice româneşti, a transmis în mesajul său preşedintele României, Klaus Iohannis.
* * *
Doi cetăţeni români au fost condamnaţi pentru trafic de migranţi în Bulgaria. Cei doi şi-au recunoscut vinovăţia privind transportarea ilegală de migranţi sirieni prin statul vecin de la sud de Dunăre. Românii au fost prinşi în timp ce transportau patru sirieni în zona podului Vidin – Calafat. O instanţă din Bulgaria a impus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi amenzi de circa 687 de euro. De asemenea, un alt român a fost reţinut sub acuzaţia de transport ilegal a 15 migranţi. Potrivit procuraturii bulgare, este cercetat şi un alt cetăţean român care a încercat, de asemenea, să treacă ilegal graniţa dintre Bulgaria şi România cu patru migranţi din Siria, Bangladesh şi Irak.
* * *
Institutul Cultural Român de la New York celebrează 149 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai influenți sculptori ai tuturor timpurilor, Constantin Brâncuși, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul „Luna Brâncuși la New York”, desfășurate în perioada 7 – 21 februarie la sediul reprezentanței. Programul include recitalul de pian „Muzica lui Brâncuși” în interpretarea Alexei Stier, care va avea loc pe 7 februarie, vernisajul expoziției internaționale de grup „Brâncuși Reimagined” pe 14 februarie şi spectacolul-lectură „Brâncuși contra S.U.A.”, adaptat după piesa omonimă a scriitoarei Tatiana Niculescu, care va fi pus în scenă la 21 februarie.
ICR New York transmite că programul special îşi propune să aducă în atenția publicului newyorkez moștenirea culturală a lui Brâncuși asupra artelor vizuale, muzicii și teatrului şi să ofere o perspectivă complexă asupra modului în care opera marelui artist român influențează artiștii contemporani.
* * *
Reprezentanţa la Londra a Institutului Cultural Român organizează primul concert cameral al anului, în cadrul sezonului muzical 2024-2025. Instituţia oferă publicului un recital susținut, la 6 februarie, de cvintetul de coarde britanic „Oculi Ensemble”. Pe scena din Belgrave Square în Londra vor evolua Charlotte Scott și Emma Parker la vioară, Sascha Bota la violă, Nathaniel Boyd și Tim Posner la violoncel. Aceştia vor interpreta piese de George Enescu, Franz Schubert şi Maria Moraru. „Oculi Ensemble” a cântat pe importante scene și a participat la festivaluri de renume din Marea Britanie și din întreaga lume.