Jurnal românesc – 05.01.2018
Cei mai buni studenţi şi absolvenţi români care au studiat în străinătate în anul universitar precedent au fost premiaţi, joi, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, care a avut loc la Bucureşti. Concursul a adus în prim plan o serie de tineri români cu rezultate academice şi extra-curiculare de excepţie. La categoria Europa Universitar, premiul I i-a revenit Claudiei Mitrofan, studentă la Universitatea Cambridge. La categoria studiilor postuniversitare, cea mai importantă distincţie i-a fost acordată Mariei Boştenaru, de la Universitatea Karlsruhe din Germania, iar la categoria Erasmus, premiul i-a revenit Ralucăi Andreea Manea, studentă a Universităţii Caroline din Praga. Cel mai bun student dintr-o instituţie de învăţământ superior din România a fost declarată Diana Beatrix Velicu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. În cadrul evenimentului, personalităţi de marcă ale societăţii româneşti, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de presă şi profesionişti din mediul public şi privat au fost alături de studenţi şi absolvenţi români cu rezultate remarcabile în diferite domenii de activitate. Gala a fost un important prilej aniversar, marcând nouă ani de existenţa a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, nouă ani sub semnul voluntariatului, dar şi nouă ani de proiecte şi realizări cu şi pentru studenţii români din afară graniţelor.
Mihai Pelin, 05.01.2018, 12:14
Ministerul de Interne din România a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă a Guvernului care creează cadrul juridic necesar trimiterii de poliţişti de la structurile de paşapoarte la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate, în scopul fluidizării activităţilor specifice de primire a cererilor pentru eliberarea documentelor şi reducerii aglomeraţiei. Proiectul prevede că trimiterea poliţiştilor, în misiune temporară în străinătate, se va face la solicitarea justificată a Ministerului Afacerilor Externe. Aspectele organizatorice ce privesc desfăşurarea activităţii poliţiştilor la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României se vor stabili prin protocol încheiat între MAI, prin Direcţia generală de paşapoarte, şi MAE. Pe de altă parte, în proiect este prevăzut ca personalul Direcţiei generale de paşapoarte şi al serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple este constituit din poliţişti şi personal contractual, iar încadrarea şi eliberarea din funcţie a personalului se efectuează prin ordin al prefectului, în condiţiile legii, cu avizul Direcţiei generale de paşapoarte.
Pe toată durata anului 2017, trei nave maritime de patrulare din România, la bordul cărora au fost, prin rotaţie, 6 echipaje cu peste 150 de poliţişti de frontieră, au participat la operaţiunea organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) pentru a acorda suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime externe ale UE. Navele Poliţiei de Frontieră Române au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, individual şi în cooperare cu echipajele celorlalte nave detaşate de către statele membre ale UE în Grecia, în cadrul operaţiunii. Pe perioada detaşării în zona operaţională, echipajele navelor au efectuat sute de misiuni şi au participat la peste 20 de acţiuni de căutare şi salvare pe mare. Aproximativ 1.800 de persoane (mai mult de jumătate fiind copii şi femei), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee, au fost astfel salvate, transbordate şi transportate. Ultimul echipaj, format din 26 de poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflat la bordul unei navei maritime de patrulare a revenit, joi, în portul Constanţa.