Jurnal românesc – 04.10.2024
România este primul stat care a reuşit să îşi aducă acasă o parte din cetăţenii din Liban - a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Roxana Vasile, 04.10.2024, 11:00
România este primul stat care a reuşit să îşi aducă acasă o parte din cetăţenii din Liban – a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu. El a precizat că astfel de acțiuni vor continua şi că toţi cei care au solicitat revenirea în ţară vor fi aduşi. 69 de persoane au fost repatriate, joi, din Liban – cetăţeni români şi membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii şi cazuri medicale, transmite Ministerul de Externe. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul MApN, cu o aeronavă aparţinând Forţelor Aeriene Române, în contextul escaladării conflictului din Orientului Mijlociu. MAE şi Ambasada României în Liban vor rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii lor de familie care şi-au semnalat prezenţa şi s-au înregistrat la misiunea diplomatică.
Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a susţinut, în prima parte a acestei săptămâni, un recital extraordinar la Termele lui Diocleţian din Roma, primul concert din cadrul unui turneu pe care muzicienii îl desfăşoară în Italia. Recitalul a deschis seria evenimentelor organizate de Ambasada României în Italia în toamna acestui an, cu ocazia aniversării a 145 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia. Au luat cuvântul ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor de la Roma, Federico Mollicone, şi directorul Muzeului Naţional Roman, Stephane Verger, gazda evenimentului. Totodată, managerul cultural al Corului Madrigal, Emil Pantelimon, a acordat Premiul ‘Marin Constantin’ Monseniorului Pablo Colino, elev şi discipol al fondatorului Corului Madrigal, Marin Constantin. Prelat, profesor şi dirijor de cor, Monseniorul Pablo Colino a fost, timp de decenii, dirijor emerit al Corului Bazilicii Sf. Petru şi director muzical la Vatican.
A 14-a ediție a Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești își continuă tradiția sa itinerantă. Anul acesta, festivalul călătorește prin șase țări, oferind, între 18 septembrie și 28 octombrie, comunităților românești din Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și România 10 concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții și proiecții de film. Vineri, 4 octombrie, ansamblul PlaCello alcătuit din violonceliștii Răzvan Suma, Ella Bokor, Soma David și Mircea Marian a fost invitat să concerteze în Cetatea Eternă, la Sala Baldini. Pe 8 octombrie, la Paris, Ingmar Lazar va susține un recital de pian la Théâtre Le Ranelagh. Fondat pentru a evidenția excelența tinerilor români din diaspora, Festivalul Propatria a devenit un simbol al promovării valorilor culturale românești din afara granițelor. Acesta are loc cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni.
Institutul Cultural Român de la New York a programat pentru vineri, 4 octombrie, un eveniment special dedicat scriitorului Mircea Cărtărescu, laureat, de curând, al prestigioaselor “The Dublin Literary Award” și “The Los Angeles Times Book Prize” pentru romanul „Solenoid”, publicat de Editura Deep Vellum în 2022. Alături de Mircea Cărtărescu, la eveniment a fost invitat să participe și Sean Cotter, traducătorul în limba engleză al „Solenoidului” și probabil cel mai important traducător al momentului de literatură română din spațiul anglo-saxon. După un dialog al celor doi invitați moderat de Dorian Branea, directorul ICR New York, în programul evenimentului a fost inclusă o lectură publică a unor fragmente din cartea lui Mircea Cărtărescu.
Lucrările la biserica românilor ortodocși din Legnago, Italia, avansează cu rapiditate, după ce, în luna iulie, Episcopul Siluan al Italiei a sfințit fundația – informează basilica.ro. De la 1 august, se lucrează la structură, la pereții exteriori, la turnul clopotniței și la acoperiș. Lemnul este adus din România. Biserica, ocrotită de Sf. Haralambie, este construită cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni, prin proiectul „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Terenul pe care se construiește a fost achiziționat în 2018 și este situat pe Strada Ghiaccia. Până la darea în funcțiune a noului lăcaș, slujbele parohiei sunt oficiate pe via Don Bosco, nr. 5. Parohia a fost înființată în 2011 și numără aproximativ 600 de români.