Jurnal românesc – 04.09.2024
Românii plecaţi în străinătate nu au încredere în instituţiile statului şi nu vor să se implice în viaţa publică din România, arată un studiu realizat în rândul conaţionalilor din diaspora.
Sorin Iordan, 04.09.2024, 11:20
Mulţi dintre aceştia spun că nu văd sensul în a se implica în viaţa publică din ţară, având în vedere că nu mai locuiesc aici. Realizatoarea cercetării, sociologul Mădălina Hideg, a declarat că românii plecaţi în afară sunt de părere că vocile lor nu contează, că nu-i ascultă nimeni şi au un sentiment al zădărniciei. O altă problemă identificată este încrederea redusă în oamenii politici, despre care ei cred că urmăresc doar propriul interes şi după alegeri nu mai sunt preocupaţi de nevoile oamenilor.
„Pe românii din diaspora îi interesează ce se întâmplă în ţară, pentru că unii încă au membri ai familiei care locuiesc în România, însă sunt concentraţi pe a se integra în comunităţile noi din care fac parte şi nu le rămâne suficient timp să se informeze legat de ce se întâmplă aici. Ei se aşteaptă să existe un cadru organizat, prin care instituţiile statului să-i implice mai mult, să fie invitaţi la întâlniri organizate de ambasade sau consulate, în care să li se ceară părerea cu privire la ce se întâmplă în România”, a mai spus Hideg. 4.000 de persoane au participat la cercetare, care a fost realizată de portalul de ştiri DC News cu finanţare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august a fost de 18.974.516, cu 3.931 mai mic decât la 31 iulie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 959.781 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau posesori de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova – 305.050, Germania – 128.953, Italia – 98.423, Statele Unite ale Americii – 64.699, Spania – 62.992, Israel – 50.615, Canada – 48.140, Marea Britanie – 32.315, Ungaria – 27.417 şi Austria – 26.485.
66 de apartamente sunt în construcţie în municipiul Caracal şi vor fi folosite drept locuinţe sociale şi pentru tinerii care se întorc din străinătate, a declarat primarul Ion Doldurea. Apartamentele cu consum redus de energie, asigurată în mare parte din surse regenerabile, sunt construite în zona Târgul Nou cu fonduri de 4,8 milioane de euro alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Edilul a spus că lucrările sunt în grafic, iar termenul de finalizare a fost stabilit pentru finalul lunii iunie 2025. De asemenea, el a anunţat că în aceeaşi zonă se va construi şi o bază sportivă, cu terenuri de fotbal, baschet, volei şi handbal, cu 500 de locuri pentru spectatori şi cu o parcare generoasă. Baza sportivă, a cărei valoare se ridică la 2,1 milioane de euro, este realizată de Compania Naţională de Investiţii.
Proiectul „Medici români în Europa”, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, se desfăşoară la televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas, până în luna octombrie. Iniţiativa îşi propune creşterea vizibilităţii şi relevanţei mediului asociativ medical românesc din diaspora prin promovarea modelelor de bune practici, a asociaţiilor medicale româneşti reprezentative şi a beneficiilor afilierii doctorilor români la grupuri profesionale de reprezentare şi cooperare.
Prin acest proiect de promovare sunt aduşi în prim plan medici români din Franţa, Germania, Austria, Monaco şi Belgia, care au obţinut rezultate remarcabile şi preşedinţi sau membri ai unor asociaţii medicale româneşti care le reprezintă interesele profesionale în raport cu statele gazdă.
Proiectul cuprinde şi o componentă de promovare a medicilor români în cadrul comunităţilor ortodoxe parohiale româneşti din diaspora, pentru a spori coeziunea şi acţiunile de sprijin reciproc concrete între asociaţiile medicale şi parohii şi între medici şi credincioşii români de peste hotare.
Proiectul este organizat în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină, Fraternitatea Medicilor Ortodocşi „Sfântul Luca al Crimeii”, Asociaţia Medicilor şi Chirurgilor Dentişti de Origine Română din Franţa, Asociaţia Medicilor de Origine Română de pe Coasta de Azur şi Asociaţia Medicilor Români din Renania de Nord-Westfalia.