Jurnal românesc – 04.07.2024
Eliberarea paşaportului simplu temporar se va realiza doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care au intrat în vigoare la 3 iulie.
Sorin Iordan, 04.07.2024, 11:22
Eliberarea paşaportului simplu temporar se va realiza doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care au intrat în vigoare la 3 iulie. Ministerul Afacerilor Interne transmite că situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate.
Instituţia atrage atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor cu paşaportul simplu temporar, situaţie în care recomandă accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, mae.ro, secţiunea condiţii de călătorie, înaintea efectuării deplasării. Totodată, Ministerul de Interne subliniază că paşapoartele declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Mexic, Belize, Guatemala şi Honduras că furtuna tropicală Beryl a atins nivelul unui uragan de categoria cinci din cinci şi se îndreaptă rapid spre centrul Mării Caraibilor. Uraganele de această intensitate reprezintă un risc major şi pot produce pagube semnificative imobilelor şi infrastructurii costiere. De asemenea, se pot anticipa anulări de zboruri sau întârzieri semnificative ale curselor aeriene de pe aeroporturile din regiunea afectată. Viteza maximă a vântului este de 260 de kilometri pe oră, cu rafale care ating 300 de kilometri pe oră.
MAE le recomandă românilor să evite deplasările în această regiune, iar în cazul în care se află, deja, în aceste ţări să respecte cu stricteţe instrucţiunile oferite de autorităţile competente. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Mexic +52 555 280 04 47 şi +52 555 280 18 69.
România este țară invitată la a 37-a ediție a Cursurilor de vară ale Universității Complutense din Madrid, care se desfășoară în perioada 1-26 iulie la San Lorenzo de El Escorial. La evenimentul de deschidere a participat și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în Spania, Raluca Mihăilă, alături de reprezentanţi ai administraţiei locale, numeroase personalități ale lumii academice spaniole, precum un public interesat de știință și cultură.
În calitate de țară invitată, România organizează, prin reprezentanţa diplomatică și Institutul Cultural Român de la Madrid, o serie de activități culturale și expoziții, precum proiecția documentarului „România sălbatică”, la 9 iulie, expoziția de fotografie „Atlasul frumuseții” de Mihaela Noroc, în perioada 22-26 iulie, un concert de jazz susținut de trio-ul JazzyBIT, la 25 iulie, și două conferințe despre prezența românilor în Spania și opera Mariei Zambrano și a lui Emil Cioran. În cadrul acestei ediții sunt oferite peste 70 de cursuri şi 30 de activități culturale deschise publicului, cu implicarea a 1.100 de vorbitori și 2.500 de participanți.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, l-a primit în vizită de prezentare pe noul Nunţiu Apostolic pentru România şi Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul constant acordat de către Biserica Romano-Catolică comunităţilor ortodoxe româneşti din diaspora. Patriarhul şi-a exprimat recunoştinţa pentru oferirea în folosinţă a unor locaşuri de cult pentru slujire, cât şi pentru ajutorul acordat în vederea integrării românilor în societăţile din ţările de adopţie.
La rândul său, Monseniorul a evidenţiat importanţa implicării Bisericii Ortodoxe Române şi a celei Romano-Catolice în efortul de refacere a unităţii creştine, mai ales în contextul actual marcat de multiple crize. Nunţiul Apostolic, reprezentantul diplomatic permanent al Vaticanului, cu rang de ambasador, a fost numit de Papa Francisc la 23 februarie şi a sosit la Bucureşti pe 30 aprilie.