Jurnal românesc – 04.06.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ prin care sunt revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar.
Corina Cristea, 04.06.2024, 11:57
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, prin care sunt revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Potrivit legii, acesta urmează să fie emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile. Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale. Paşaportul simplu temporar se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii.
Senatul de la București a adoptat o propunere legislativă prin care instituţiile statului sunt obligate să anunţe cetăţenii înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere, notificarea urmând să fie făcută prin SMS sau e-mail. Pentru cărţile de identitate şi permisul de conducere termenul pentru notificare este cu 90 de zile înainte de expirarea documentului şi şase luni pentru paşaport. Potrivit inițiatorilor, “înainte de a sancţiona cetăţenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, ca unii cetăţeni pur şi simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale”. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 30 mai – 1 iunie 2024 o vizită de lucru în Republica Federală Germania, în cadrul căreia s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Munchen, ai Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, precum şi cu cei ai misiunii diplomatice din teritoriu. Întrevederile au subliniat importanţa dezvoltării de noi proiecte şi iniţiative cu impact pozitiv care să creeze un sentiment de apartenenţă şi solidaritate în rândul românilor din statul german. În acest context, demnitarul DRP a încurajat sprijinul reciproc al românilor şi a evidenţiat oportunitatea implementării de proiecte destinate păstrării şi promovării identităţii lingvistice, culturale şi religioase în afara hotarelor.
Un număr de 35.511 tineri din Europa, dintre care 1.475 din România, vor primi permise de călătorie din partea Comisiei Europene, cu care se vor putea deplasa gratuit în Europa începând cu această vară, ca rezultat al ultimei runde a programului DiscoverEU, anunţată luni de executivul comunitar. DiscoverEU, ca parte a programului Erasmus+, le oferă rezidenţilor în vârstă de 18 ani din statele membre ale UE şi din ţările asociate la Erasmus+ posibilitatea de a călători în întreaga Europă şi de a-i explora diversitatea. Titularii permiselor pot învăţa despre patrimoniul cultural şi despre istoria europeană, intrând în legătură cu oameni de pe întreg continentul. Tinerii care beneficiază de bilet vor putea călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025. Peste 180.000 de tineri şi-au depus candidatura pentru cea mai recentă rundă în aprilie 2024.
Salvamontistul braşovean Marius Moise a câştigat Speo Balcaniada 2024. Este vorba despre un concurs de speologie sportivă, care a încheiat congresul anual al Uniunii Balcanice de Speologie, organizat la centrul de vizitare al peşterii Cerovac, din munţii Velebit, în zona centrală a Croaţiei. Marius a parcurs în patru minute şi 14 secunde un traseu amenajat la suprafaţă, bazat pe unele dintre cele mai solicitante tipuri de obstacole din peşteră, 25 de metri urcare în blocatoare, rapel scurt, cu trecere directă înapoi în urcare, din nou rapel şi, la final, trecerea târâş printr-o strâmtoare de patru metri lungime. Marius a fost cel mai rapid dintre cei 50 de speologi înscrişi în concurs, dintre care şapte au ajuns în finală. Congresul anual al Uniunii Balcanice de Speologie a reunit speologi din Croaţia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Serbia, Grecia, Muntenegru, Macedonia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Turcia, Polonia, Israel şi România.