Jurnal românesc – 04.04.2025
Anunţul în spaţiul public privind retragerea unui candidat din competiţia electorală la prezidenţiale, după expirarea termenului prevăzut de lege, şi anume data de 19 martie, nu are implicaţii juridice şi nu atrage modificarea machetelor buletinelor de vot sau tipizatelor proceselor-verbale privind rezultatele votării.
Ştefan Stoica, 04.04.2025, 11:00
Anunţul în spaţiul public privind retragerea unui candidat din competiţia electorală la prezidenţiale, după expirarea termenului prevăzut de lege, şi anume data de 19 martie, nu are implicaţii juridice şi nu atrage modificarea machetelor buletinelor de vot sau tipizatelor proceselor-verbale privind rezultatele votării, iar consemnarea eronată a voturilor valabil exprimate de către membrii birourilor electorale poate atrage răspunderea penală. Aceste precizări apar în Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă, în contextul începerii campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, vineri, 4 aprilie, ora 00:00. Totodată, pentru a preveni dezinformarea electoratului este relevantă cunoaşterea listei finale a candidaţilor la alegerile prezidenţiale. Aceasta este publicată pe site-ul Biroului Electoral Central. Persoanele care nu sunt incluse în această listă nu deţin calitatea de candidaţi, nu vor fi înscrise pe buletinele de vot şi nu li se vor atribui voturi valabil exprimate, atrag atenţia autorii ghidului.
Sectorul IT&C a devenit un pilon esenţial al economiei româneşti, cu peste 250.000 de profesionişti, o contribuţie de aproape 8% din PIB şi exporturi de servicii care depăşesc zece miliarde de euro anual, a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis, la un eveniment de specialitate, de Dragoş Anastasiu, antreprenor şi consilier onorific pentru relaţia cu mediul de afaceri în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
În opinia preşedintelui interimar, România are toate premisele să devină un hub tehnologic regional, cu condiţia să trateze inovaţia ca un fundament al dezvoltării economice. Tinerii, femeile lider din companiile de tehnologie, românii din diaspora care se întorc sau investesc în ecosistemul local sunt eroii discreţi ai acestui viitor digital. Este responsabilitatea noastră să-i susţinem şi să le oferim condiţii reale pentru dezvoltare, a mai spus Ilie Bolojan.
ICR Paris sprijină festivalul cultural pluridisciplinar RO-MANIA, care va avea loc în perioada 5-6 aprilie 2025, la Centrul Cultural „Auguste Escoffier” din Villeneuve-Loubet. După succesul celor șapte ediții anterioare, festivalul revine și în acest an cu un program variat și captivant. În cadrul acestuia, publicul va putea participa la proiecții de filme românești, întâlniri cu cineaști de renume precum Tudor Giurgiu, Ionuț Teianu, Cătălin Saizescu, Horea Lapteș, masterclass-uri, conferințe, concerte și multe alte surprize artistice și gastronomice. Evenimentul este organizat de Consulatul Onorific al României la Nisa și primăria orașului Villeneuve-Loubet, în parteneriat cu ICR Paris.
Expoziția „Transhumance. Arrival and Integration – Culoare Ocru‟, organizată cu sprijinul ICR Stockholm, va aduce în atenția publicului lucrările a peste 30 de artiști din România și Suedia. Vernisajul va avea loc pe 8 aprilie, de la ora 18.00, în galeria ICR Stockholm. Artistul român Dorinel Marc, stabilit în Suedia, și curatorul Mircea Modreanu din București vor fi prezenți la eveniment, iar artista vizuală Carolina Hindsjö va susține performance-uri în spațiul expozițional al ICR Stockholm. „Transhumance‟ propune o reflecție asupra mobilității culturale, abordând migrația din două perspective: ca fenomen geografic și ca proces de adaptare continuă a identității artistice.
Muzeul de Arte din Sintra prezintă, până pe 8 mai 2025, expoziția „Drum de apă și de piatrăˮ a artistului român Roland Pangrati. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasadele României și Japoniei în Republica Portugheză. „Drum de apă și de piatrăˮ cuprinde o serie de lucrări realizate cu tehnica picturii japoneze Nihonga, având ca inspirație unele dintre cele mai reprezentative situri naturale, stâncoase din Portugalia, și este prezentată pentru a doua oară în spațiul lusitan, după succesul obținut în 2024, la Lisabona. În acest ciclu creativ, cunoscutul artist român folosește temele sale preferate, stâncile – element static și apa – element dinamic, transformând peisajele coastei atlantice în compoziții conceptuale, aproape abstracte. El contopește fragmente de realitate, uneori recognoscibile, cu perspective imaginare elaborate, poetice și mistice, prezentând coexistența stâncilor și apei oceanului în momente de acalmie armonică.