Jurnal românesc – 03.12.2024
Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al DRP, a participat la concertul de gală „Stele ale Operei Românești la Veneția”, care a marcat Ziua Națională a României în rândul comunității de români din Italia.
Leyla Cheamil, 03.12.2024, 11:50
Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a participat la concertul de gală „Stele ale Operei Românești la Veneția”, care a marcat Ziua Națională a României în rândul comunității de români din Italia și a adus în fața publicului excelența artei interpretative naționale, muzica autohtonă și pe cea universală. De asemenea, în marja vizitei de lucru în Italia, delegația din România s-a deplasat la Settimo Torinese, pentru a vizita stadiul lucrărilor finanțate de Departament, la Parohia Sf. Ierarh de la Râșca și Secu.
Ridicată de comunitatea românească printr-un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cu elemente inspirate din tradițiile arhitecturale românești, „Biserica din lemn – Centru Românesc Socio-Asistențial și Cultural Bisericesc” va servi drept loc de rugăciune și comuniune pentru toți credincioșii din zonă. Centrul socio-cultural adiacent va găzdui activități educative, culturale și asistențiale, întărind legăturile dintre românii din diaspora și promovând identitatea românească în contextul italian.
1 Decembrie a fost prilej de sărbătoare și recunoștință în toate comunitățile din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, a transmis Radio Chișinău. Ziua Națională a României a fost marcată nu doar prin slujbele de Te Deum oficiate în biserici, ci și printr-o serie de manifestații și activități culturale, care au adus laolaltă preoți și credincioși în spiritul unității și al mândriei naționale. În Arhiepiscopia Chișinăului, parohiile s-au transformat în adevărate vetre duhovnicești ale identității românești. Credincioși îmbrăcați în frumoasele straie tradiționale, purtând cu cinste tricolorul, s-au adunat pentru a se ruga, mulțumind lui Dumnezeu pentru libertatea și demnitatea de a-și păstra identitatea românească în ciuda tuturor vitregiilor istoriei.
Slujbele au fost însoțite de rugăciuni speciale pentru unitatea neamului românesc, pentru un viitor plin de nădejde și ocrotit prin mijlocirea sfinților români. Astfel de evenimente au avut loc din nordul până în sudul Basarabiei, fiecare comunitate contribuind la această mărturie vie că identitatea și conștiința românească nu pot fi subminate. De la cântece patriotice până la conferințe tematice și spectacole culturale, parohiile au demonstrat cu mândrie că duhul românesc rămâne viu, autentic și puternic.
În cazul persoanelor cu dublă sau multiplă cetățenie domiciliate sau rezidente pe teritoriul unui stat a cărui cetățenie o dețin, pe lângă cetățenia română, posibilitățile de acordare a protecției consulare din partea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României sunt limitate, informează ministerul de Externe de la București. În baza articolului 4 din Convenția referitoare la anumite aspecte ale conflictului de legi în materia cetățeniei, deschisă spre semnare la Haga în aprilie 1930, „un stat nu poate acorda protecție diplomatică unui cetățean al său împotriva unui alt stat a cărui cetățenia o posedă, de asemenea”.
Deși foarte puține state sunt părți la această convenție, prevederea respectivă a căpătat un caracter cutumiar, fiind unanim acceptată în dreptul internațional.Astfel, un cetățean român nu se poate prevala de protecția consulară a României în raport cu autoritățile altui stat a cărui cetățenie o deține și pe teritoriul căruia își are domiciliul sau reședința, fiind tratat, de regulă, din perspectiva statului de domiciliu/reședință, exclusiv ca cetățean al acelui stat.
11 artiști români prezintă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziția „Out of Place – Crossing Bordersˮ la Bienala de la Havana, în perioada 15 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025. Expoziția este curatoriată de sculptorul româno-israelian Belu Simion Făinaru. Printre artiștii români prezenți la Bienală se numara Alex Mirutziu, Anton Răzvan, Cernica Simion Radu, Cristian Opriș, Ion Grigorescu şi Irina-Adina Bucan. ICR notează că expoziția se structurează în jurul a trei concepte principale: primul – al instalațiilor-obiect, realizate prin convenționalizarea și adaptarea unor elemente prefabricate, expuse în spațiul central al galeriei Bienalei; al doilea – al video-instalațiilor, realizate prin colajul de imagini și secvențe, redate în sălile mici ale pavilionului; al treilea – al land-artului, realizat prin popularea parcului.