Jurnal românesc – 03.11.2020
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adăugat Bulgaria pe lista ţărilor aflate în zona galbenă de risc epidemiologic. În prezent, 31 de ţări se regăsesc în document, iar persoanele care călătoresc din acestea în România sunt obligate să intre în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Printre cele 31 se află multe ţări europene precum Ungaria, Cehia, Belgia, Olanda, Croaţia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Irlanda, Polonia sau Portugalia. Sunt exceptaţi de la măsura carantinei cei care rămân cel mult trei zile pe teritoriul României şi prezintă la intrarea în ţară un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu 48 de ore înainte de sosire. Totodată, la nivel naţional, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a propus portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu SARS-COV2 depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
Sorin Iordan, 03.11.2020, 10:22
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este esenţial să se desfăşoare în deplină transparenţă, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale, precum şi cu principiile democratice, a transmis Ministerul român de Externe. Comunicarea survine anunţului conform căruia candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate fostul premier moldovean Maia Sandu şi actualul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, se vor înfrunta în turul decisiv la fel cum au făcut-o în urmă cu patru ani.
România îşi exprimă convingerea că voinţa cetăţenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic, a precizat MAE. Bucureştiul a subliniat totodată că va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naţionali şi internaţionali şi nu va ezita să semnaleze orice deficienţe legate de organizarea alegerilor. Al doilea tur de scrutin prezidenţial în Republica Moldova este programat pe 15 noiembrie.
Expoziția Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină din București este deschisă la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris până pe 17 decembrie. Manifestarea propune documente de arhivă, cărți, corespondențe, carnete, schițe şi fotografii de epocă. Sunt prezentate și 15 imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu. În cadrul evenimentului va fi lansat online, pe 5 noiembrie, un album bilingv ce poartă numele expoziţiei şi conține fotografii și desene.
Lansarea va avea loc în direct pe pagina de Facebook a ICR Paris în prezenţa curatorului expoziţiei Jérémy Vercken de Vreuschmen. Cartierul Vatra Luminoasă, construit la periferia Bucureștiului între anii 1933 și 1949, a fost conceput de arhitecții Ioan Hanciu și Nicolae Aprihăneanu. Cei doi au pus pe primul plan spațiile verzi, individuale și colective, dar și echipamentele publice. Aceste spații sunt astăzi protejate de Institutul Național al Patrimoniului și reprezintă unica realizare de această calitate şi anvergură din România interbelică. Expoziţia de la ICR Paris poate fi vizitată în număr restrâns, cu rezervare şi confirmare obligatorii la adresa de email institut@institut-roumain.org.
Expoziția de fotografie Ceramica de Horezu – Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO va fi deschisă pe 4 noiembrie la Galeria Centrului pentru Cultură din Pułtusk în Polonia. Vor fi expuse 22 de planşe cu imagini-simbol pentru cultura română, ce provin din arhivele Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București. Instantaneele înfăţişează olari la lucru, creațiile lor decorate și în formă brută, tehnica de pictură manuală, modele grafice specifice şi ceramica folosită pentru decorarea caselor din regiunea Horezu.
Ceramica de Horezu reprezintă un meşteşug tradiţional unic ce provine din partea de nord a judeţului Vâlcea. Are un caracter propriu, unitar, bine definit prin formă, decor, tehnică şi colorit. Din decembrie 2012, ceramica de Horezu se află pe Lista UNESCO, alături de alte obiecte şi obiceiuri tradiţionale româneşti, precum Ritualul Călușului, Doina, Colindatul de ceată bărbătească, Jocul fecioresc, Tehnicile de realizare a scoarţei și Mărțișorul. Expoziția de fotografie este organizată la inițiativa reprezentanţei Institutului Cultural Român la Varșovia şi va putea fi vizitată până pe 31 decembrie.