Jurnal românesc – 03.09.2024
Europarlamentarul PSD Roxana Mânzatu este propunerea oficială a României pentru funcţia de comisar european.
Ştefan Stoica, 03.09.2024, 11:22
Europarlamentarul PSD Roxana Mânzatu este propunerea oficială a României pentru funcţia de comisar european. Anunţul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, potrivit căruia şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a avut deja interviul cu doamna Mânzatu. Premierul afirmă că va discuta în perioada imediat următoare cu şefa Comisiei Europene despre portofoliul pe care îl va gestiona România. ”De 20 de ani mă pregătesc într-un fel pentru a reprezenta România la acest nivel. Activez în zona fondurilor europene din 2004, de când aveam Ministerul Integrării Europene şi vorbeam despre aderarea României la Uniunea Europeană, dar nu a fost în planul meu de carieră sau politic să ajung Comisar European”, a declarat Roxana Mînzatu, luni seară, la un post privat de televiziune. Potrivit Politico, până în prezent, toate statele membre au trimis câte o propunere pentru funcţia de comisar, cu excepţia Bulgariei, care a înaintat două propuneri. Dintre cele 27 trimise, doar opt candidate sunt femei, deşi preşedinta Comisiei îşi dorea să existe o paritate de gen. Componenţa viitorului Executiv European va fi anunţată pe 11 septembrie.
* * *
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a ținut, luni, 2 septembrie, o prelegere publică la Universitatea de stat din Republica Moldova, în care le-a vorbit studenților despre importanța procesului de aderare la Uniunea Europeană, lupta împotriva corupției și începerea unei cariere de procuror. La conferința de presă de după prelegere, ea a încurajat procurorii și judecătorii din Rep. Moldova să-și facă treaba pentru ca lucrurile să evolueze în bine, transmite Radio Chișinău. Odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniune, viața profesională a tinerilor care activează în domeniul judiciar se va schimba în bine, iar tinerii profesioniști vor beneficia de fonduri în scopul pregătirii profesionale, a afirmat Codruța Kovesi. Potrivit acesteia, lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție şi întreaga societate trebuie să fie implicată pentru a alinia legislația Rep. Moldova la standardele UE. Kovesi a remarcat schimbări pozitive după semnarea acum doi ani la Chișinău a Acordului de cooperare între Procuratura Republicii Moldova și Parchetul European. Amintim că înainte de a fi numită în actualul post, Laura Codruța Kovesi a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.
* * *
Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Bestiar transilvănean” a artistei clujene Rada Niță Josan, cu vernisajul joi, 5 septembrie, la ora 19:00, în prezența artistei. Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, fiind găzduită în Galeria Institutului Cultural Român de la Viena, în perioada 5-29 septembrie. Expoziția „Bestiar transilvănean” prezintă lucrările realizate de Rada Niță Josan între 2019 şi 2022. Artista a creat o serie de desene în peniță și gravuri, reprezentând o Transilvanie fabuloasă, cu narațiuni imaginare inspirate din mitologia și folclorul românesc, cu personaje călătoare, vizitatori ai cetăților săsești, străjeri și figuri inspirate de lucrările lui Hieronymus Bosch, care devin vizitatori și părtași la întâmplări bizare în Copșa Mare. Lucrările sunt însoțite de texte folclorice, pasaje din lucrări de etnologie și descântece, care reprezintă un reper constant în creația Radei Niță Josan, artistă specializată în gravură și desen.
* * *
Până la 30 septembrie, tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani se pot înscrie la selecţia anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Audițiile vor avea loc în zilele de 23 octombrie la București și 24 octombrie la Timișoara. Orchestra de Tineret a Uniunii Europene este un proiect muzical european care reuneşte tineri muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de renume, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual audiții în fiecare ţară. Peste 90% dintre membrii Orchestrei ajung muzicieni de marcă, găsindu-și locul în orchestrele de prim rang ale Europei.