Jurnal românesc – 03.07.2024
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a demarat, marţi, cea de-a XV-a ediţie a programului de tabere "ARC", la care sunt aşteptaţi aproximativ 6.500 de participanţi, copii şi tineri din diaspora şi comunităţile istorice, alături de însoţitori, profesori şi voluntari din România şi străinătate.
Mihai Pelin, 03.07.2024, 11:15
Taberele din acest an se vor desfăşura simultan, în serii consecutive de câte şapte zile, în perioada iulie – septembrie, în locaţii din județele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Buzău, Hunedoara și Vrancea. Timp de o săptămână, copiii şi tinerii din afara graniţelor ţării vor participa la o serie de activităţi culturale, educative şi sportive organizate în cadrul taberelor, iar alături de facilitatori şi voluntari implicaţi în program vor avea posibilitatea să descopere o parte a României şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba română.
Programul este dedicat promovării în rândul tinerilor români din afara graniţelor a conştiinţei naţionale româneşti şi dezvoltării unei relaţii apropiate cu statul român.
O sută de copii din comunităţile româneşti din Leonidio vor fi beneficiari ai primei ediţii a proiectului ‘Interferenţe cultural-artistice româno-greceşti în Peloponez’, lansat de unitatea administrativ-teritorială Polovragi. Este urmărită astfel promovarea imaginii României în afara granițelor, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români. Proiectul este finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi se va desfăşura în perioada 3-7 iulie și contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități culturale, evenimente naționale importante) prin participarea copiilor la demonstrații, ateliere meșteșugărești, spectacole susținute de artiști îndrăgiți de publicul iubitor de folclor. De asemenea, proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursuri de educație nonformală, oferite de Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, cu durată de 3 ani, în urma cărora vor putea să dobândească o diplomă, după susținerea unui examen. Totodată, evenimentul va oferi ocazia de a împărtăşi şi celebra diversitatea culturală, în timp ce comunităţile Polovragi şi Leonidio explorează posibilitatea unei relaţii de înfrăţire.
Documentarul „Nasty”, despre viața și cariera marelui jucător roman de tenis Ilie Năstase, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu este proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, care se desfășoară până pe 6 iulie. Ilie Năstase a devenit un nume important al tenisului în anii ’70 şi ’80, câştigând titluri la US Open, Roland Garros şi Wimbledon. Meciurile sale au atras mulţimi mari şi o atenţie uriaşă din partea presei, atât datorită stilului său de joc, cât şi a personalităţii sale. Amuzant, simpatic şi, uneori, arogant şi excentric, Năstase a fost aclamat, huiduit, dar niciodată ignorat.„Lucrăm de cinci ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera și viața lui Năstase și am avut șansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influențați de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie și pentru România, dar și pentru tenis”, spune regizorul Tudor Giurgiu. „Nasty” a fost inclus în selecţia celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2024, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume.
Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția invită publicul, în perioada 5-14 iulie, să viziteze expoziția „Death by Diamonds and Pearls” semnată de artiștii Romana Ţopescu şi Dragoş Trăistaru. Aceasta va cuprinde pictură–obiect şi lucrări de grafică digitală (C-print pe dibondşi video 4K). Evocând referinţe culturale, memoria afectivă, memoria gestului, lucrările propun conexiuni între vechi şi nou şi explorează noţiuni precum mit, violenţă, ipocrizie, poftă de putere, dualitate. Artiştii pun în discuţie, în limbaj vizual contemporan, valorile sociale şi condiţia umană în diferite perioade de timp. Cei doi sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România. Romana Ţopescu are o bogată activitate în domeniul designului grafic, al designului de obiect (în special bijuterie) şi în scenografia de teatru. În 2019 a primit Premiul pentru scenografie pentru spectacolul „Fecioarele noastre grabnic ajutătoare” la Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) Bucureşti. Dragoş Trăistaru este grafician, fotograf, regizor şi scenograf; realizează animaţie şi grafică pentru film. El are expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate. În 2019 a câştigat împreună cu Romana Ţopescu premiul pentru scenografie la Festivalul de Teatru Fest(in) Bucureşti. O parte din expoziția de la Veneția a fost prezentată la Londra în cadrul Show Studio – Fashion Film Award.