Jurnal românesc – 03.06.2024
Duminică, pe 9 iunie, în România și în diaspora vor avea loc primele alegeri din acest an. În țară se va putea vota atât pentru alegerile locale, dar doar în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, cât și pentru europarlamentare. În străinătate se va putea vota doar pentru europarlamentare.
Roxana Vasile, 03.06.2024, 11:00
Duminică, pe 9 iunie, în România și în diaspora vor avea loc primele alegeri din acest an. În țară se va putea vota atât pentru alegerile locale, dar doar în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, cât și pentru europarlamentare. În străinătate se va putea vota doar pentru europarlamentare. Circa 19 milioane de români sunt aşteptaţi la vot în cele aproape 19.000 de secţii de votare deschise la nivel naţional, în timp ce în diaspora vor exista 915 secţii, dublu faţă de europarlamentarele de acum cinci ani. Secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00 locală şi se vor închide la ora 22:00 locală. Preşedinţii secţiilor de votare pot decide prelungirea votului până la 23:59, dacă sunt persoane care nu au reușit să îşi exercite acest drept, dar se află în interiorul sau în imediata apropiere a secţiei. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul total al candidaţilor pentru alegerile locale şi europene se apropie de 208.000. În premieră, datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real, online, în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, pe site-ul AEP.
Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu pe 2024, co-finanțate de Uniunea Europeană. 26 de proiecte remarcabile din 18 țări au fost premiate în cadrul a cinci categorii. Printre câștigători se numără și două proiecte de patrimoniu din România: Biserica Săsească transivăneană din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail de la Cluj-Napoca. Proiectul complex de restaurare a Bisericii Săsești din Alma Vii a presupus inclusiv responsabilizarea comunității locale, fiind, astfel, încurajată dezvoltarea durabilă a turismului local. Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca, o bijuterie a arhitecturii gotice europene, s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare. Ceremonia de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024 va avea loc pe 7 octombrie, la Ateneul Român, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene.
Cu ocazia împlinirii a trei decenii de la înființare, Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord a organizat, vineri, o sesiune festivă prezidată de Mitropolitul Serafim. Prezentă la eveniment, ambasadoarea României la Berlin, Adriana‑Loreta Stănescu, a vorbit despre rolul Bisericii Ortodoxe Române la nivel european, prin construirea de punți de dialog și cooperare „între țări, culturi, confesiuni și Biserici, reconfirmând încă o dată faptul că proiectul reunificării europene a fost construit pe fundamentul comun oferit de practica dreptului roman, de izvoarele democrației și ale filosofiei grecești și de rădăcinile creștine ale culturii europene”.
În cadrul sesiunii festive, Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord a anunțat că va oferi două burse anuale de studiu şi cercetare tinerilor români ortodocși cu posibilități materiale reduse care doresc să studieze la o universitate din Germania sau Austria. Bursa de studiu va fi destinată unui student teolog și va avea o durată de 12 luni, iar bursa de cercetare va avea ca scop susținerea unui doctorand, cercetător sau cadru didactic pe o durată de 3 luni, în vederea aprofundării cunoștințelor. Ambele burse vor purta numele preotului prof. Dumitru Stăniloae și vor avea o valoare de 1.000 euro lunar. Mitropolia desfășoară, în prezent, activități similare, prin oferirea „Burselor pentru copiii săraci din Moldova”, prin care, în decursul anului precedent, 850 de copii din județele Botoșani și Vaslui au primit ajutoare în valoare de 355.000 euro.
La Roma, pe 5 iunie, va avea loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma”. Publicului italian îi va fi prezentat ultimul roman al Sidoniei Drăgușanu, tradus de Luisa Valmarin și publicat de Elliot Edizioni în 2023. Prezentarea va fi susținută de Luisa Valmarin, de prof. Maria Serena Sapegno, Universitatea La Sapienza din Roma, și de Loretta Santini, directorul editorial al Editurii Elliot. Sidonia Drăgușanu (1908-1971), născută la București, a debutat în presă în 1933 și în proză în 1934. De-a lungul carierei a scris numeroase cărți pentru copii, romane și piese de teatru care s-au jucat în teatrele bucureștene și din țară până în anii ‘80. A avut emisiuni la radio și TV. ʺDragoste reaʺ este ultimul roman al Sidoniei Drăgușanu, publicat în 1960. A fost reeditat în 2021, prin grija familiei, în cadrul proiectului de redescoperire a scriitoarei început în 2017.