Jurnal românesc 03.05.2024
DRP îi invită pe românii din afara granițelor țării la evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni./ Continuă promovarea cinematografiei româneşti în Regatul Spaniei cu manifestarea Muestra de Cine Rumano Contemporáneo. / În SUA, la Galeria „Brâncuși” a ICR New York, e în desfăşurare expoziția de artă contemporană „Aproape de os”/“Close to the Bone” a artistului român de reputație internațională Radu Oreian./ ICR Viena prezintă expoziția „Fragmentarium” a duetului artistic Denisa Angheluță (România) și Bruno Pisek (Austria), până pe 24 mai.
Carmen Pelin, 03.05.2024, 13:49
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) îi invită pe românii din afara granițelor țării la evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, organizate în parteneriat instituțional, în perioada 24-26 mai 2024, la București. “Pregătim o nouă ediție a Zilei Românilor de Pretutindeni și îi așteptăm acasă pe toți cei care își asumă cu mândrie identitatea românească și pot fi alături de noi, într-o incursiune în cultura și tradițiile care ne unesc. Suntem cu sufletul lângă toți românii din afară! Le suntem recunoscători pentru că au continuat să creadă în România, o cinstesc și promovează zestrea noastră națională, contribuind la dezvoltarea unor comunități puternice și diverse acolo unde trăiesc și muncesc”, a declarat Secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Românii de pretutindeni interesați să participe la activitățile derulate în perioada 24-26 mai 2024 trebuie să parcurgă următorii pași de înscriere:
1. Crearea unui cont în aplicația dedicată acestor evenimente și validarea acestuia prin intermediul adresei de e-mail;
2. Completarea cererii de participare până pe 6 mai 2024;
3. Validarea cererii de participare de către reprezentanții DRP și descărcarea invitației din contul personal.
Participarea la eveniment se poate face doar în baza invitației nominale, care oferă acces la evenimente doar persoanei care s-a înscris. Cheltuielile privind cazarea, masa și accesul la activitățile din program, în perioada desfășurării evenimentelor (24-26 mai 2024), vor fi asigurate de către organizatori. Cheltuielile privind transportul din țara de reședință la București și retur vor fi asigurate de către participanți. Ziua Românilor de Pretutindeni e sărbătorită în fiecare an în ultima duminică din luna mai, potrivit Legii 101/2015, cu scopul de a păstra, afirma și promova identitatea românească lingvistică culturală, etnică și religioasă.
Continuă promovarea cinematografiei româneşti în Regatul Spaniei cu manifestarea Muestra de Cine Rumano Contemporáneo, ne anunţă Institutul Cultural Român din Madrid. Vorbim despre un eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României în Spania, Consulatul Onorific al României în Insulele Baleare şi Mallorca Film Commission. În fiecare joi, din 18 aprilie începând până pe 16 mai, la CineCiutat din Palma de Mallorca, rulează filme româneşti recente, premiate la festivaluri internaţionale. Astfel, pe 9 de mai poate fi vizionat lungmetrajul Om-Câine, regizat de artistul vizual româno-suedez Ștefan Constantinescu, iar pe 16 mai, Marocco / Mikado, în regia lui Emanuel Pârvu.
În Statele Unite ale Americii, la Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din New York, e în desfăşurare, până pe 20 iunie, expoziția de artă contemporană „Aproape de os”/“Close to the Bone” a artistului român de reputație internațională Radu Oreian. O radiografiere a condiției umane și o explorare a melancoliei colective ce pare să definească umanitatea (sau cel puțin o parte a ei), manifestarea e gândită sub forma unui dialog inedit al artistului român cu artiștii americani Mark Ryan Chariker și Kate Meissner, precum și cu artista mexicană María Fragoso Jara, toți din portofoliul 1969 Gallery, una dintre cele mai active galerii contemporane din cartierul Tribeca din New York. Născut în 1984 la Târnăveni, în judeţul Mureș, Radu Oreian trăieşte Franţa. E absolvent al Universităţii de Artă și Design din Cluj-Napoca şi al Universităţii Naționale de Arte din București. A mai expus în Cehia, Belgia, Suedia, Marea Britanie sau India.
Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Fragmentarium” a duetului artistic Denisa Angheluță (România) și Bruno Pisek (Austria), până pe 24 mai, la sediul reprezentanței. „Fragmentarium” cuprinde 15 lucrări realizate în medii diferite: desen, pânză, poezie / colaje de versuri pe pânză. Denisa Angheluță a studiat arta grafică la UNArte din București. Prin Programul Erasmus+ a urmat și cursurile Universităților de Artă din Gdańsk și din Atena. Mediile sale de exprimare preferate sunt desenul, scrisul și cusutul. Pentru propriile lucrări își prepară de câțiva ani culori și materiale cu plante, pământ, ciuperci sau miere. Bruno Pisek e autor și compozitor austriac, activ în domenii ca poezie sonoră, literatură, artă radio și performance. Multilingvismul din operele sale vine dintr-o atitudine deschisă către culturi diferite. Formele deseori interdisciplinare ale lucrărilor decurg din multiple straturi narative ce se dezvoltă continuu. Cei doi artiști au fost prezenți și în România, la Târgu Mureș, în perioada 6 – 20 aprilie 2024, cu expoziția „Ce mai putem înnădi?”, organizată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din București.