Jurnal românesc – 03.04.2025
Ministrului Educației, Daniel David, face o vizită în SUA ce are ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenţii universităţilor româneşti acum aflaţi în SUA şi cu diaspora românească, pentru a înţelege mai bine nevoile educaţionale ale acestora şi pentru a putea crea o relaţie în vederea susţinerii reciproce în educaţie şi cercetare.

Leyla Cheamil, 03.04.2025, 11:48
Ministrului Educației, Daniel David, face o vizită în SUA ce are ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenţii universităţilor româneşti acum aflaţi în SUA şi cu diaspora românească, pentru a înţelege mai bine nevoile educaţionale ale acestora şi pentru a putea crea o relaţie în vederea susţinerii reciproce în educaţie şi cercetare. Acum, întâlnirile vizează comunităţile româneşti din zonele apropiate de Chicago, North Carolina şi Washington, iar, în luna mai a acestui an, şi zona New York. Cu ocazia acestei vizite, ministrul Daniel David are planificate, în North Carolina şi Washington, şi alte activităţi relevante pentru educaţie şi cercetare precum vizite în şcoli și universităţi americane, inclusiv întâlniri cu instituţii și organizaţii americane şi internaţionale relaţionate şi cu politici în educaţie și cercetare. Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat că multe dintre aceste colaborări le-a început ca rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar această vizită a fost iniţiată anul trecut, înainte de a deveni ministru, în relaţie cu una din cele mai vechi şi performante universităţi publice americane – University of North Carolina.
Parlamentul României, prin Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și Comisia pentru românii de pretutindeni, sprijină inițiativa comunității românești din Ucraina privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, la data de 31 august, informează BucPress. Această decizie vine în urma Memoriului înaintat de Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa către legislativul român, la 27 februarie 2025. Asociația a transmis, încă din 27 octombrie 2023, o scrisoare deschisă președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, propunând oficial recunoașterea Zilei Limbii Române. Demersul a fost susținut unanim în cadrul consultărilor publice organizate anul trecut, pe 7 februarie, de Serviciul de Stat pentru Politicile Etnice și Libertatea de Conștiință al Guvernului Ucrainei. Inițiativa are ca scop alinierea comunității românești din Ucraina la celebrarea Zilei Limbii Române în România și Republica Moldova. Deputatul liberal Gigel Știrbu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat că instituția pe care o reprezintă va iniția consultări cu Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Ucraina pentru a sprijini oficial demersul. De asemenea, se va implica Grupul parlamentar de prietenie cu Ucraina.
Forumul European de Tineret a publicat lista celor cinci orașe care vor lupta pentru titlul „Capitala Europeană a Tineretului 2028”. Pe listă se regăsesc: Chișinău (Republica Moldova), Leeuwarden (Țările de Jos), Paralimni (Cipru), Pernik (Bulgaria) și Podgorița (Muntenegru), anunță Radio Chișinău. Până pe 17 iunie 2025, orașele finaliste trebuie să expedieze organizatorilor restul actelor necesare pentru înregistrare, inclusiv programul de evenimente și activități culturale, sociale și politice pentru tineret pe durata întregului an 2028. După aceasta, fiecare oraș va primi recomandări suplimentare privind dosarele lor din partea unui juriu independent și a unui grup de reflecție. Dosarele actualizate vor fi depuse până pe 7 octombrie 2025. Titlul „Capitala Europeană a Tineretului” este acordat, anual, unui oraș care se angajează să ofere oportunități și programe specifice pentru tineri, promovând astfel implicarea activă a acestora în viața comunității. Odată cu acest titlu, orașul câștigă oportunitatea de a organiza și găzdui diverse evenimente culturale, educaționale și sportive destinate tinerilor și tinerelor din toată Europa.
ICR New York organizează vineri, 4 aprilie, o seară dedicată patrimoniului textil al României și Japoniei, prilejuit de lansarea catalogului bilingv Patrimonii Culturale Vizibile: Costume Tradiționale din România și Japonia. Această lucrare impresionantă realizată de două reputate specialiste internaționale, Florica Zaharia și Midori Sato, a fost publicată de Muzeul Textilelor din Băița în 2024. Lucrarea aduce în prim-plan moștenirea culturală extrem de bogată a celor două culturi prin prisma costumelor tradiționale, explorând detaliile rafinate ale meșteșugului, simbolismul profund al celor două identități, precum și frumusețea acestor țesături de mare finețe, care traversează istoria atât temporal, cât și spațial.