Jurnal românesc – 03.01.2018
Leyla Cheamil, 03.01.2018, 12:08
Liga Studenţilor Români din Străinătate organizează, pe 4 ianuarie, a IX-a ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate, un eveniment sub semnul excelenţei în educaţie şi performanţei academice. Cu acest prilej, personalităţi de marcă ale societăţii româneşti, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de presă şi profesionişti din mediul public şi privat vor stă alături de studenţi şi absolvenţi români cu rezultate remarcabile în diferite domenii de activitate. Gala va găzdui decernarea Premiilor LSRS pentru Excelentă Academică în Străinătate pentru anul academic 2016-2017. Concursul din cadrul Galei aduce în prim plan o serie de tineri români cu rezultate academice şi extra-curiculare de excepţie. A IX-a ediţie a Galei va fi un important prilej aniversar, marcând nouă ani de existenţa a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, nouă ani sub semnul voluntariatului, nouă ani de proiecte şi realizări cu şi pentru studenţii români din afară graniţelor.
Peste 2 milioane de persoane au tranzitat frontiera română, în perioada 18 decembrie – 1 ianuarie, fiind înregistrată o creştere cu 15% faţă de acelaşi interval de timp, dintr-o perioadă normală. Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului. Peste 4.200 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în sau din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. Poliţiştii de frontieră estimează că, în perioada imediat următoare, mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţelor din străinătate, iar traficul va creşte la frontierele din vestul ţării. De asemenea, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu Republica Moldova, pe sensul de intrare în ţară, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe stil vechi.
Râul Bega va fi navigabil până în Serbia, după ce autorităţile din ţara vecină şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unui punct de trecere a frontierei pe canal şi a unuia pe pista de biciclete. În cadrul proiectului transfrontalier, în valoare de 14 milioane de euro, va fi reabilitat şi nodul hidrografic de la Sânmihai, potrivit şefului Administraţiei Bazinale de Apa Banat, Titu Bojin. Proiectul transfrontalier România – Serbia ar trebui finalizat până în 2020.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă continuarea sesisunii de acordare a finanţării nerambursabile şi în anul 2018 pentru programele, proiectele si acţiunile care au ca scop sprijinirea comunităţilor româneşti din afara României. Documentaţia necesară obţinerii de finanţare nerambursabilă, criteriile de eligibilitate, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aplicanţii sunt disponibile în Ghidul Beneficiarului.Ministerul pentru Românii de Pretutindeni precizează că aceste finanţări nerambursabile precum şi alte mijloace de sprijin financiar, vor fi făcute în limita bugetului alocat, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, eficacităţii utilizării fondurilor publice, transparenţei şi a tratamentului egal. Finanţările nerambursabile se acordă pe baza evaluării proiectelor sau acţiunilor de către o comisie de evaluare şi se realizează efectiv prin contracte încheiate cu solicitanţii ce au întrunit condiţiile cumulative prevăzute în Ghid. În conformitate cu legea, proiectele sunt aprobate pe durata desfăşurării lor.
Comisioanele percepute de bănci pentru deschiderea şi închiderea unui cont, precum şi cele pentru retrageri de bani sau interogarea soldului nu vor mai exista, începând cu data de 27 ianuarie, anul acesta. Reglementarea este inclusă într-o lege adoptată, recent, de Parlament, care prevede că băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi, cu servicii de bază.