Jurnal românesc – 02.12.2024
Ministerul român de Externe a transmis sâmbătă un mesaj de solidaritate cu poporul georgian. 'În calitate de membru al Uniunii Europene, România este pe deplin solidară cu poporul georgian, în lupta lui legitimă pentru demnitate, libertate şi viitor european', a transmis MAE.
Daniela Budu, 02.12.2024, 11:00
Ministerul român de Externe a transmis sâmbătă un mesaj de solidaritate cu poporul georgian. ‘În calitate de membru al Uniunii Europene, România este pe deplin solidară cu poporul georgian, în lupta lui legitimă pentru demnitate, libertate şi viitor european’, a transmis MAE.
În Georgia au loc, zilele acestea, proteste declanşate de decizia guvernului de a suspenda negocierile de integrare în UE. Situaţia este tensionată de când partidul de guvernământ Visul Georgian şi-a proclamat victoria în alegerile de la sfârşitul lunii octombrie, despre care opoziţia şi preşedinta statului spun că au fost viciate de fraudă. In context, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care afirmă că alegerile au fost incorecte şi a solicitat reluarea lor, cu supraveghere internaţională, pentru garantarea corectitudinii.
Excelența sa Ovidiu Alexandru Raetchi, ambasadorul României în Japonia, le-a transmis românilor un mesaj cu prilejul Zilei Nationale. “Urez românilor din diaspora, dar şi românilor de acasă «La mulţi ani» de Ziua Naţională a României şi, fără îndoială, transmit senzaţia unui stat puternic, respectat aici, în Japonia, cu o prezenţă poate pentru unii surprinzător de bogată. Este o senzaţie pe care am avut-o eu în momentul în care am păşit aici.” – a transmis ambasadorul.
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în multe locuri de pe glob prin concerte, conferinţe şi proiecţii de filme. Institutul Cultural Român a marcat ziua de 1 Decembrie prin evenimente care au prezentat publicului internaţional diversitatea şi bogăţia patrimoniului cultural românesc şi care consolidează legăturile cu comunităţile româneşti de peste hotare.
Astfel, ICR Istanbul a organizat, vineri, un concert de muzică clasică susţinut de muzicieni români, alături de Orchestra Simfonică de Stat Istanbul, la centrul cultural Ataturk Kultur Merkezi. ICR Londra a invitat publicul, sâmbătă, la concertul susţinut de Teodora Brody şi London Symphony Orchestra, dirijor Robert Ziegler. Pe 16 decembrie, violonista Adriana Cristea şi pianista Mina Beldimănescu vor susţine, în capitala Scoţiei, la Catedrala St. Giles Church, recitalul “Dincolo de universul enescian”. Pe 2 decembrie – la Universitatea din Padova este programată proiecţia filmului ‘Avram Iancu împotriva Imperiului’. Studenţi ai prestigioasei Academii de Arte ale Spectacolului din Praga vor interpreta, pe 3 decembrie, la Palatul Kaiserstein, imnul Uniunii Europene, al României şi al Cehiei, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României, cu sprijinul ICR.
Iar ICR Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României şi Filarmonica de Stat Sibiu, un concert susţinut de Orchestra Filarmonicii în sala de spectacole a hotelului Waldorf Astoria Berlin, pe 4 decembrie. Tot miercuri, ICR New York va organiza o proiecţie specială a filmului ‘Trei kilometri până la capătul lumii’, în regia lui Emanuel Pârvu, propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 la categoria ‘Cel mai bun lungmetraj internaţional’.
ICR Beijing şi Ambasada României în China organizează pe 5 decembrie, la Opera Naţională a Chinei, concertul ‘De la clasic la contemporan’, susţinut de Ansamblul Cameral Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu.
In fine, de Ziua Naţională, ICR Madrid va prezenta, zilele ce urmează, două filme româneşti: ‘Străjerii Deltei’ şi ‘Videogramele unei revoluţii’ în biblioteci din oraşele Cuenca şi Tarancon. Iar Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Asociaţia Tăşuleasa Social, propune publicului italian expoziţia de fotografie “Via Transilvanica – Drumul care uneşte”. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 10 decembrie, în Galeria de artă a Academiei.
Scriitoarea Ioana Pârvulescu participă la Târgul Internaţional de Carte de la Guadalajara care are loc în perioada 30 noiembrie – 8 decembrie 2024. Participarea sa la sectiunea Festivalul Literelor Europene are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Ambasada României în Statele Unite Mexicane. Ioana Pârvulescu, laureată de două ori a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, participă, împreună cu alţi scriitori străini, la o masă rotundă şi la un eveniment dedicat elevilor care se desfăşoară în cadrul programului ‘Ecos de la FIL’. Cât priveşte activitatea internaţională, Ioana Pârvulescu a coordonat numeroase volume colective şi a tradus din germană şi franceză. Romanele scriitoarei sunt traduse în 15 limbi europene.