Jurnal românesc – 02.10.2024
Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, iar în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate, a anunţat, marţi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
Ştefan Stoica, 02.10.2024, 11:22
Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, iar în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate, a anunţat, marţi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. În ţară, votul se va desfăşura doar pe data de 1 decembrie, în timp ce, în străinătate, românii vor putea vota pe parcursul a două zile: sâmbătă şi duminică, între orele 7,00 – 21,00. Pentru străinătate vor fi tipărite câte 2.800.000 de buletine de vot pentru fiecare Cameră. 10 octombrie este termenul limită până la care cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie pe site-ul AEP pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Românii cu domiciliul în străinătate vor putea vota însă şi la secţiile din străinătate sau din ţară, în cazul în care prezintă un document de identitate valabil, eliberat de statul român.
* * *
Consideraţi de către The Arts Desk drept ‘unul dintre cele mai interesante şi dinamice triouri ale noii generaţii’, ‘Mithras Trio’ deschide noua stagiune muzicală 2024 – 2025 a celui mai longeviv şi de succes program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, ‘Seria Concertelor Enescu’. Recitalul cameral va fi susţinut în data de 3 octombrie, începând cu ora 19:00. Cei trei instrumentişti, Ionel Manciu – vioară, Leo Popplewell – violoncel şi Dominic Degavino – pian, vor interpreta lucrări de Anatol Ştefăneţ, George Enescu şi Franz Schubert. Trioul a cântat pe cele mai importante scene din Londra, precum şi în Europa şi America de Nord. Fondat în anul 2017, perioadă în care cei trei muzicieni erau încă studenţi la Guildhall School of Music and Drama, ‘Mithras Trio’ şi-a câştigat recunoaşterea internaţională când a obţinut premiul I la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia (2019).
* * *
România mai are de parcurs paşi importanţi în următoarele luni pentru a fi, într-adevăr, eligibilă să participe la programul Visa Waiver, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec. Ea a mai spus că în această toamnă vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne pentru a revizui aderarea României la o serie de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul în care Guvernul Statelor Unite va lua o decizie favorabilă de a include România în programul său de scutire de viză, anticipăm că va exista o pregătire atentă şi împărtăşirea informaţiilor publice înainte ca orice modificare a cerinţelor actuale de viză să poată fi implementată, a precizat Kavalec. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după întrevederea de marti cu diplomatul american, că Guvernul de la Bucureşti va rămâne la fel de implicat în tot ceea ce înseamnă realizarea paşilor procedurali care mai trebuie efectuaţi pentru includerea României în programul Visa Waiver. Anterior, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a anunţat că primii români vor putea călători doar cu paşaportul în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor. S-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit, aceea ca rata de respingere sa coboare sub 3%, a fost satisfăcută, a spus Muraru.
* * *
Institutul Cultural Român a lansat un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două Burse Enescu şi două Burse Brâncuşi, sub forma unor stagii de trei luni la Cite Internationale des Arts din Paris. Potrivit unui comunicat al ICR transmis, luni, AGERPRES, valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Bursele ‘Constantin Brâncuşi’ sunt dedicate artiştilor plastici/vizuali români, iar bursele ‘George Enescu’ sunt dedicate muzicienilor români. Artiştii interesaţi sunt aşteptaţi să-şi depună dosarele de candidatură până pe data de 18 octombrie, ora 16,00, prin e-mail. „Obiectivul principal al programului de burse este introducerea artiştilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Selecţia este făcută de o comisie independentă de specialişti, personalităţi recunoscute în domeniile de referinţă, pe baza dosarelor de candidatură primite”, se precizează în comunicat. Proiectele de rezidenţă şi CV-urile vor fi redactate atât în limba română, cât şi în limba franceză. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 31 octombrie.