Jurnal românesc – 02.10.2019
Sorin Iordan, 02.10.2019, 12:20
Eurodeputatul social-democrat Dan Nica este propunerea României pentru portofoliul de comisar european pentru Transporturi, după respingerea Rovanei Plumb de către Comisia Juridică din Parlamentul European, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă. Conducerea PSD a stabilit şi o variantă de rezervă, în cazul în care Comisia Europeană va dori ca postul să fie ocupat de o femeie, în persoana Gabrielei Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe. Partidele de opoziţie de la Bucureşti au criticat însă nominalizarea. Acestea apreciază că Dan Nica nu are şanse să fie acceptat şi că există riscul ca reprezentantului ţării noastre să nu îi mai revină portofoliul Transporturilor. Fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi vice-premier, Dan Nica este membru al legislativului European din 2014. În prezent ocupă funcţia de șef al delegației române în grupul social-democraților din Parlamentul European.
Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken va prezenta, în premieră la Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019, o compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc. Artistul va susţine două concerte pe 3 octombrie, la Sala STUK din Leuven, şi pe 4 octombrie, la capela Les Brigittines din Bruxelles. Proiectul Milan W. & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu, curatoriat de Dragoş Rusu, este realizat în colaborare cu The Attic, o revistă online dedicată muzicii, informează Institutul Cultural Român, coordonatorul Festivalului Europalia 2019. Milan Warmoeskerken a făcut parte dintr-o rezidenţă artistică de 10 zile în comuna Avram Iancu, din judeţul Alba, timp în care care a documentat, compus muzică pentru tulnic şi înregistrat alături de un grup de tulnicărese. Festivalul Europalia este organizat o dată la doi ani, în Belgia, Franța, Olanda, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie. România este invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului, ce se desfăşoară între 2 octombrie 2019 şi 2 februarie 2020, perioadă în care prezintă peste 250 de evenimente.
Partidele de opoziţie au depus marţi seara moţiunea de cenzură la adresa guvernului condus de Viorica Dăncilă. 237 de parlamentari ai PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE şi UDMR au semnat iniţiativa. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că printre semnatari se află şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, dar şi patru membri ai PSD. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorităţi parlamentare pentru demiterea acestui guvern, a spus Turcan, care apreciază că menţinerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. De cealaltă parte, social-democraţii consideră că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată de Parlament. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că formaţiunile de opoziţie nu au o viziune, un program de guvernare sau o echipă guvernamentală. Vin fără alternativă şi fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi, a spus aceasta. Pentru ca moţiunea să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi. Aceasta este a 4-a moţiune de cenzură depusă de opoziţie la adresa cabinetului condus de Viorica Dăncilă.
Expoziția Chipul satului românesc, ce reunește creaţiile a 14 fotografi români pasionați de tradițiile și valorile naţionale, va fi deschisă pe 3 octombrie la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm. Manifestarea cuprinde 26 de fotografii prin care își propune să scoată în evidență satul românesc, ca spațiu în care s-au format și păstrat de-a lungul timpului multe dintre valorile spirituale, culturale și identitare ale românilor. Proiectul este organizat de ICR Stockholm și Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, în parteneriat cu agenția de ştiri Basilica și Ambasada României în Suedia. Expoziţia va fi deschisă gratuit publicului în perioada 3 octombrie – 13 decembrie.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru Agerpres că nu cunoaşte cu exactitate numărul românilor care locuiesc în Regatul Unit, dar că aceştia activează în toate sectoarele economiei. Recent, am spus că avem 1.000 de profesori şi cercetători români în universităţi. Avem 10.000 de studenţi, avem una dintre cele mai bune reprezentări în mediul de afaceri. Cred că sunt peste tot. Sunt şi mulţi muncitori necalificaţi, iar aceştia au un rol esenţial în UK, a declarat diplomatul care a lăudat faptul că românii au o etică a muncii de top.
Andrew Noble a mai spus că îl bucură faptul că mulţi dintre conaţionalii noştri s-au înscris pentru a obţine statutul de settled sau pre-settled în contextul Brexit. El a dat asigurări că procesul de acordare a noului statut nu este influenţat de pregătirea profesională a solicitanţilor sau de locul de muncă al acestora ci de prezenţa în Regat anterior ieşirii oficiale din UE. Românii din UK se pot înscrie pentru obţinerea statutului până pe 31 decembrie 2020. 189.000 din cei peste 400.000 de români care se estimează că locuiesc în Marea Britanie au solicitat până în prezent noul statut.