Jurnal românesc – 02.09.2024
Ministerul de Externe de la Bucureşti informează cetăţenii români că Israelul se confruntă cu o grevă la nivel naţional, în diferite sectoare de activitate.
Bogdan Matei, 02.09.2024, 11:18
Acţiunile de protest afectează inclusiv activitatea Aeroportului Internaţional „Ben Gurion”, din Tel Aviv. Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv, precum şi la telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Haifa. Pe de altă parte, ministerul de Externe le reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc în străinătate că, pe întreg teritoriul statului Israel, este în vigoare un avertisment de călătorie de nivel 8, din 9, ceea ce înseamnă ,”Evitaţi orice călătorie”.
În România, Republica Moldova, în comunităţile istorice din jurul ţării şi în diaspora a fost celebrată, sâmbătă, Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită iniţial în Republica Moldova, pentru a marca oficializarea în Basarabia, pe 31 august 1989, a limbii române şi revenirea la scrierea în alfabet latin, în locul celui chirilic, impus de ocupanții sovietici. Decizia a fost adoptată de Parlamentul de la Chișinău, pichetat de 700 de mii de oameni, adică o șesime din populația din epocă a republicii. După doi ani, pe 27 august 1991, așa-zisa republică sovietică sovietică moldovenească avea să-și proclame independența față de URSS, după eșecul puciului neo-bolșevic de la Moscova contra ultimului lider sovietic, reformatorul Mihail Gorbaciov.
Ziua Limbii Române a fost celebrată şi de comunitatea românească din regiunea Transcarpatia-Ucraina, unde trăiesc aproape 50.000 de etnici români. Potrivit corespondentului Radio România în Maramureș, elevii tuturor unităţilor de învăţământ din satele româneşti de acolo au susţinut un spectacol de poezie, muzică, montaj literar-coregrafic, întregit de folclor românesc specific maaramureşan.
La evenimentul din Apşa de Jos au luat parte, alături de elevi, de dascăli şi directori de şcoli, lideri ai asociaţiilor românilor, autorităţi ale administraţiei locale şi regionale, precum şi diplomați români acreditați în țara vecină. Noul an şcolar în Ucraina a început luni, 2 septembrie. Peste 400 de mii de etnici români trăiesc în țara vecină, majoritatea în nordul Bucovinei, nordul și sudul Basarabiei și Ținutul Herța, teritorii românești anexate în 1940, în urma unui ultimatum, de Uniunea Sovietică stalinistă și preluate, în 1991, de Ucraina, ca stat succesor al URSS.
„Statul român are numeroase iniţiative pentru a promova educaţia privind limba şi literatura română în toate colţurile lumii şi, în mod deosebit, acolo unde există comunităţi însemnate de români. Limba română este studiată în 59 de universităţi din 37 de ţări ale lumii. Din Canada până în Indonezia, din Finlanda până în Maroc, peste 130 de lectori şi profesori universitari predau străinilor limba noastră” – afirmă preşedintele Klaus Iohannis. El adaugă că, în fiecare an, prin cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească oferit de Institutul Limbii Române, circa 11.000 de copii români care trăiesc în străinătate, în opt ţări în care există comunităţi însemnate de români, descoperă şi aprofundează limba maternă.
Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă – informează ministerul Finanţelor de la București. Potrivit sursei, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrările de capital de la Uniunea Europeană care susţin convergenţa reală a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomică a ţării, precum şi de evoluţia pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţă şi dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating („BBB”). Punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt, însă, contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent, de nivelul ridicat al rigidităţii bugetare şi de datoria externă netă.
România se află pe locul al doilea în topul investițiilor străine directe în perioada 2018-2023, atrăgând 8,5 miliarde de dolari, potrivit raportului Investment Promotion realizat de Emerging Europe. Polonia a fost cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani. Potrivit raportului, din punct de vedere strategic, Europa emergentă ocupă o poziție geopolitică crucială, acționând ca o punte între Europa de Vest și Asia. Acest lucru face din regiune un coridor vital pentru rutele de tranzit comercial și energetic. Țări precum Polonia și România nu sunt doar centrale pentru politicile Uniunii Europene, ci joacă și roluri esențiale în cadrul NATO, contribuind la securitatea și stabilitatea regională – mai spun autorii studiului.