Jurnal românesc – 02.08.2024
România se numără printre cele nouă state membre care vor primi sprijin tehnic pentru întocmirea planurilor lor naţionale de punere în aplicare a Pactului privind migraţia şi azilul, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Daniela Budu, 02.08.2024, 11:00
Potrivit comunicatului, Belgia, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi România au depus cereri de sprijin şi vor primi consultanţă specifică din partea experţilor timp de patru luni. Acest sprijin va ajuta statele membre să îşi pregătească planurile naţionale de punere în aplicare, care trebuie prezentate până la începutul lunii decembrie.
România a semnat un acord de finanţare cu Banca Mondială în valoare de 600 de milioane de euro pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal şi creşterea verde. Contractarea împrumutului a fost condiţionată de realizarea unor reforme structurale, acţiunile aferente acordului fiind îndeplinite anterior negocierii, a anunţat, joi, Ministerul Finanţelor.
Potrivit unui comunicat, este vorba despre reforme structurale importante pentru consolidarea managementului fiscal şi îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice. Sprijinul financiar din partea Băncii Mondiale are o maturitate de 15 ani, cu rambursare într-o singură tranşă, la data de 15 iulie 2039. In cei 32 de ani de parteneriat intre România şi BM, instituţia a acordat 13 împrumuturi Bucureştiului, în valoare de 1,7 miliarde de euro. Asistenţa financiară acoperă domenii-cheie precum reforma sectorului sanitar, învăţământul secundar, îmbunătăţirea serviciilor judiciare, managementul riscului la dezastre, consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă, precum şi prevenirea şi reducerea poluării rurale.
Ministerul Muncii şi UNICEF vor fi parteneri într-un proiect care vizează facilitarea accesului persoanelor vulnerabile din 2000 de localităţi din România la servicii de bază eficiente. Proiectul are ca scop oferirea de servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi asistenţă socială în zonele rurale, astfel încât persoanele vulnerabile să aibă acces la condiţii de viaţă mai bune şi la oportunităţi de dezvoltare. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a discutat, joi, la Bucuresti, cu Anna Riatti, reprezentantul UNICEF în România, despre progresul proiectelor comune şi identificarea de noi oportunităţi de colaborare, în special în contextul reformei sistemului de asistenţă socială. Principalele teme abordate au inclus implementarea reformei de asistenţă socială, explorarea modalităţilor de atragere şi formare a personalului calificat pentru a îmbunătăţi serviciile sociale, precum şi analiza strategiilor pentru o distribuţie mai eficientă a forţei de muncă în sectorul social.
Până în luna octombrie, românii din Italia care doresc să înveţe dansuri populare româneşti, tainele încondeierii ouălor sau alte meşteşuguri tradiţionale, pot participa gratuit la o serie de laboratoare şi manifestări în regiunea Lazio. Este vorba despre proiectul intitulat ‘Identitate şi Prietenie – Împreună suntem mai puternici’ demarat de către Asociaţia ‘Villaggio Romeno’ la Pavona, localitate de lângă Roma cu o numeroasă comunitate de români. Proiectul cuprinde 8 laboratoare cultural – educative, 3 manifestări culturale şi o conferinţă finală, susţinute de maeştri, meşteşugari şi profesionişti din România şi Italia. Proiectul este finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi se desfăşoară sub Patronajul Ambasadei României în Italia, Malta şi San Marino, al Consulatului General al României la Roma şi al Accademiei di Romania la Roma.
ICR Beijing a sprijinit, în perioada 21 iulie – 2 august, participarea Corului Național de Copii „Allegretto” într-un turneu în China. Acesta a cuprins patru concerte în cadrul Festivalului Internațional de Artă și Cultură pentru Copii de la Tianjin și alte reprezentații în trei dintre cele mai spectaculoase săli de concerte din Beijing. Corul Național de Copii „Allegretto”, fondat în 1974, este format din membri cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, provenind din București și alte orașe din România. Corul de copii se bucură de un succes deosebit pe scenele din România și din întreaga lume, interpretând melodii în 24 de limbi. A susţinut peste 1600 de spectacole și concerte, dintre care circa 600 în străinătate, 69 de turnee și 6 tabere internaționale de creație. A participat, de asemenea, la numeroase concursuri și festivaluri, obținând peste 60 de premii, medalii de aur, premii pentru cea mai bună interpretare, premii I și alte distincții.