Jurnal Românesc – 02.07.2024
Institutul Cultural Român anunţă lansarea celei de-a doua ediţii a concursului 'Eu şi România', dedicat copiilor din comunităţile româneşti de peste hotare.
Ştefan Stoica, 02.07.2024, 11:40
Institutul Cultural Român anunţă lansarea celei de-a doua ediţii a concursului ‘Eu şi România’, dedicat copiilor din comunităţile româneşti de peste hotare – comunităţi istorice şi ţări unde limba română nu este limbă de stat. Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis AGERPRES, concursul, organizat de ICR, prin Direcţia Reprezentanţe în Străinătate şi Comunităţi Româneşti, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, invitaţi să exerseze limba română prin eseuri, poveşti şi compuneri având ca temă relaţia lor cu România.
Proiectul presupune premierea celor mai bune lucrări pe tema „Limba română este patria mea”, având ca reper cuvintele marelui poet Nichita Stănescu: ‘A vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumuseţea lucrurilor concrete nu poate fi decât exprimată în limba română. … O patrie fără nume nu este o patrie. Limba română este patria mea’. Participanţii trebuie să aibă reşedinţa în străinătate şi să transmită textele pe e-mail, în perioada 2 iulie – 10 august, la adresa de e-mail eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. ICR va acorda câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă. Rezultatele vor fi afişate pe site-ul ICR în data de 31 august, de Ziua Limbii Române.
ICR Bruxelles susține participarea regizoarei Ana Vîjdea și a producătoarei Ana-Maria Gheorghe la atelierul internațional de film IDFA, ce va avea loc la Amsterdam, Olanda, în perioada 1 – 6 iulie, în cadrul programului IDFA Project Space 2024. Comitetul de selecție a evidențiat calitatea și varietatea excepționale ale producțiilor prezentate în acest an și a ales 16 proiecte, printre care și lungmetrajul documentar „Nava Mamăˮ, realizat și dezvoltat de cele două tinere artiste române. Ana Vîjdea a studiat Cinematografie și Media la Universitatea Babeș-Bolyai și Regie și Producție de film la Syracuse University (SUA) ca bursier Fulbright.
Ana-Maria Gheorghe este o tânără scenaristă și producătoare română, licențiată în Studii Cinematografice la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragialeˮ București. Participarea românească la atelierul internațional de film IDFA Project Space 2024 de la Amsterdam demonstrează aprecierea și sprijinirea constantă a cinematografiei române și poate fi concretizată printr-o largă promovare și distribuție a filmelor românești documentare pe piața europeană.
În perioada 5-7 iulie, Ambasada României în Republica Italiană, Asociaţia Dacin Sara din Bucureşti, Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti şi Accademia di Romania in Roma organizează Zilele Filmului Românesc 2024 la Casa del Cinema din Roma. Ceremonia de deschidere a Zilelor Filmului Românesc 2024 de la Roma va avea loc vineri, 5 iulie, ora 21:00, la Teatro all’Aperto – Casa del Cinema din Roma şi va include prezentarea filmului ‘LIBERTATE’, de Tudor Giurgiu, în prezenţa actorului român Iulian Postelnicu şi a scenaristei Cecilia Ştefănescu. Programul Zilelor Filmului Românesc la Roma mai cuprinde proiecţiile peliculelor OAMENI DE TREABĂ, de Paul Negoescu, ‘LA SNAGOV’ de Cristian Comeagă, ‘WARBOY’ de Marian Crişan, si ‘VISUL’ de Cătălin Saizescu. Printre partenerii evenimentului se numără Radio România Actualităţi, Radio România Cultural şi Radio România Internaţional.
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea sculptorului Bogdan Adrian Lefter la „Bienal del Chaco” și „Bienal del Impenetrable” din Argentina. „Bienal del Chaco” se va desfășura în perioada 13-20 iulie, în orașul Resistencia, iar „Bienal del Impenetrable”, în perioada 23-28 iulie, în localitatea Juan Jose Castelli, ambele situate în nordul Argentinei, în provincia Chaco. Sculptorul român a propus pentru „Bienal del Chaco” proiectul „Reflexiile Lunii”, iar pentru „Bienal del Impenetrable” lucrarea intitulată „Trinitate”.
„Bienal del Chaco” și „Bienal del Impenetrable” reunesc, la fiecare ediție, sculptori din toată lumea, un juriu internațional de specialitate selecționând artiștii participanți în baza aplicației și a proiectului propus. Aceștia lucrează, pe durata unei săptămâni, sub cerul liber, în prezența publicului. La fiecare ediție, organizatorii pun la dispoziția artiștilor participanți materialul de lucru, care este unul diferit de la o ediție la alta. Astfel, dacă la ediția din 2022 s-a lucrat în travertin, la ediția din acest an se va lucra în metal. Sculpturile rezultate sunt amplasate în orașele Resistencia și Juan Jose Castelli, ca moștenire culturală, astfel încât opera de artă devine parte a peisajului cotidian. Bogdan Adrian Lefter este specialist în sculptura în metal, realizând numeroase sculpturi monumentale în cadrul unor simpozioane internaționale de renume.