Jurnal Românesc – 02.05.2024
România participă și în 2024 la Festivalul de Scurtmetraje al UE în Canada. La ediția de anul acesta a fost selectat scurtmetrajul “35A”, regia Alfredo Minea, ce va fi proiectat în data de 3 mai, la Galeria de Artă din Ottawa.
Mihai Pelin, 02.05.2024, 11:44
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Tineret și Sport și al Patriarhiei Române, organizează în acest an cea de-a XV-a ediție a Programului de Tabere „ARC”. Programul este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează în categoria românilor de pretutindeni. Timp de o săptămână, cei prezenți își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba română, prin intermediul activităților culturale, educative și sportive organizate în cadrul taberelor, prin interacțiunea cu facilitatorii și voluntarii români care îi vor îndruma, cât și cu reprezentanții instituțiilor de interes din zonele pe care le vizitează.
Taberele din acest an se vor desfășura simultan, în serii consecutive de câte șapte zile, în perioada iulie – septembrie, în mai multe locații din România. Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomatice, mediului asociativ și unităților de cult. Se recomandă cunoașterea limbii române la un nivel suficient pentru înțelegere și comunicare pe perioada derulării taberelor, atelierelor, excursiilor și tuturor activităților, acestea fiind desfășurate în limba română.
România participă și în 2024 la Festivalul de Scurtmetraje al UE în Canada, cu sprijinul Ambasadei României în această țară și al Institutului Cultural Român. La ediția de anul acesta a fost selectat scurtmetrajul “35A”, regia Alfredo Minea, ce va fi proiectat în data de 3 mai, la Galeria de Artă din Ottawa, în secțiunea (Mis)Communication. Scurtmetrajul constituie documentarul de debut al regizorului Alfredo Minea. 35A e numărul unui bloc dintr-un cartier nenumit, dar sărac, al Bucureștiului. Tânărul regizor adună câțiva vecini reali la o petrecere improvizată și relaxată într-o sufragerie îngrămădită, totul asezonat cu cartofi prăjiți, bere, muzică și amintiri.
Un montaj cu valoare antropologică filmat din liftul cu ușile deschise arată personalitatea fiecărui etaj: la unul este parcată o bicicletă, altul are amenajată o mică sufragerie, iar mai multe sunt spații de depozitare și flori. Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului de Scurtmetraje al UE în Canada va avea loc în perioada 3-4 mai la Galeria de Artă din Ottawa. La ediția din acest an va fi prezentată o colecție de scurtmetraje (drame, documentare, filme de animație și experimentale) din 22 de state membre ale UE. Festivalul e organizat de Delegația UE în Canada și ambasadele statelor membre, alături de institutele culturale naționale din aceste state, cu sprijinul Institutului Canadian de Film.
Expoziţia “Universul spiritual al Reginei Maria” a Asociaţiei Române de Dezvoltare (DAR) este oaspete al Centrului Cultural al Palatului din Balcic din Bulgaria. “Expoziţia prezintă fotografii din vizite ale Reginei Maria în ultimii 11 ani din viaţa ei, o perioadă în care aceasta a supravieţuit soţului ei Ferdinand I al României şi a căutat pace şi linişte la Balcic. Cu această expoziţie, aducem spiritul Reginei Maria înapoi la Balcic”, afirmă preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare DAR, Alexandra Brutaru. Numeroase fotografii, documente de arhivă, extrase din jurnalele şi bunurile personale ale Reginei Maria, precum şi costume tradiţionale purtate de elita românească pot fi vizionate în cadrul acestei expoziţii până pe data de 12 mai. Este primul dintr-o serie de 90 de evenimente – expoziţii, concerte şi spectacole – care marcheaza cea de-a 100-a aniversare a Palatului. Printre partenerii expoziţiei se numără Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României, muzeele din Bran şi Iaşi şi colecţii private.
Institutul Cultural Român din New York susţine participarea galeriilor româneşti de artă Anca Poteraşu şi Ivan la două dintre cele mai importante târguri de profil din metropola nord-americană. Galeria Anca Poteraşu va fi prezentă la cea de-a 10-a ediţie a Târgului de artă contemporană „NADA”, desfăşurat în perioada 2-5 mai, iar Galeria Ivan, la Târgul de artă contemporană „Independent Art Fair”, care va avea loc între 9 şi 12 mai. Cele două galerii vor prezenta lucrări ale artiștilor Iulian Bisericaru, Megan Dominescu și Simona Runcan.
ICR New York sprijină participarea galeriilor românești de prestigiu, și a artiștilor pe care acestea îi reprezintă, la cele mai importante târguri de artă din Statele Unite. Artistul vizual Iulian Bisericaru trăiește și lucrează în Sibiu. A absolvit secția de pictură a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și și-a dezvoltat teza de doctorat în jurul relației dintre arhitectură și pictură, cu o privire critică asupra ideologiei ecologice. Artista vizuală Megan Dominescu, născută în Olanda din părinți români și mai apoi crescută în Washington D.C., trăiește și lucrează în București. A absolvit Facultatea de Pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Simona Runcan a absolvit secția de Arte Grafice a Institutului de Arte Plastice din București în 1966. Ea este cunoscută pentru arta sa neo-avangardistă, marginalizată în perioada comunistă și redescoperită postum abia începând cu anul 2016. S-a stins din viață în 2007.