Jurnal românesc – 02.04.2025
Desfășurat în perioada 27-30 martie, Târgul de Carte de la Leipzig a fost un succes incontestabil, iar prezența României s-a bucurat de un interes deosebit din partea publicului, care a participat în număr mare la evenimentele organizate la standul național, transmite Ministerul Culturii.
Mihai Pelin, 02.04.2025, 11:22
Desfășurat în perioada 27-30 martie, Târgul de Carte de la Leipzig a fost un succes incontestabil, iar prezența României s-a bucurat de un interes deosebit din partea publicului, care a participat în număr mare la evenimentele organizate la standul național, transmite Ministerul Culturii. Printre invitați s-au numărat Mircea Cărtărescu, Moni Stănilă, Livia Ştefan, Florin Irimia, Ioana Nicolaie, Dana Grigorcea, Traian Pop.
Unul dintre cele mai așteptate momente ale Târgului a fost lansarea traducerii în limba germană a romanului „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu. Acesta a început un turneu de promovare a cărții, prin întâlniri cu publicul în mai multe orașe din Germania. Despre noul său roman, discută la Literarisches Colloquium Berlin pe 2 aprilie, la Literaturhaus Koln pe 3 aprilie şi la Literaturhaus Stuttgart pe 4 aprilie, cu scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, cunoscut pentru contribuţia sa la promovarea literaturii române în spaţiul german.
Totodată, pe 5 aprilie, la Robert-Bosch-Schule din Stuttgart, va avea loc un atelier de scriere pentru copii coordonat de Ioana Nicolaie, urmat de un dialog literar cu Mircea Cărtărescu. Atelierul va explora lumi fantastice şi va include activităţi interactive pentru cei mici, în timp ce discuţia literară va aborda teme din romanele ‘Drumul spre Soare-Răsare’ al Ioanei Nicolaie şi ‘Theodoros’ de Mircea Cărtărescu. Discuţia va fi moderată de Olivia Spiridon, cercetător literar şi autor.
* * *
Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la dispariția compozitorului George Enescu, ICR ,,Titu Maiorescu” din Berlin organizează o serie de trei concerte care oferă publicului o incursiune în universul muzical al unuia dintre cei mai importanți creatori români. Evenimentele vor avea loc la Berlin și Hamburg și vor aduce un omagiu legendei muzicii românești, celebrând totodată ediția a 27-a a Festivalului Internațional „George Enescu” de la București. Pe scenă vor urca tineri muzicieni talentați, laureați ai Concursului Internațional „George Enescu” sau participanți la festival. Repertoriul va cuprinde lucrări de George Enescu, alături de două creații în primă audiție absolută de Dan Dediu, laureat al Concursului Internațional „George Enescu”.
Primul concert va avea loc pe 4 aprilie, la Ambasada României din Berlin. Al doilea concert, programat pe 6 aprilie, va avea loc la Tonali Saal din Hamburg, iar ultimul va avea loc pe 8 aprilie, la Piano Salon Christophori din Berlin. Prin această serie de evenimente, muzica lui George Enescu va fi adusă mai aproape de publicul din Germania, inspirând iubitorii de muzică clasică și tinerii muzicieni deopotrivă. Fiecare concert va fi o ocazie de a celebra patrimoniul muzical românesc și de a onora moștenirea unuia dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX.
* * *
Galeria ETAJ artist run-space va expune pentru a patra oară, în perioada 3-6 aprilie, cu sprijinul ICR Stockholm, care și în acest an este partener, la târgul de artă independent Supermarket Art Fair din capitala Suediei. Șase artiști din România – Mircea Modreanu, Andrei Tudoran, Ruxandra Tudoran, Sebastian Iacob, Lucian Sandu Milea, Răzvan Năstase – prezintă 20 de lucrări pe o suprafață de 15 metri pătrați, cel mai mare spatiu expozițional alocat României de până acum în cadrul Supermarket.
„Lucrările reprezintă ceramică contemporană inspirată din cultura greacă și Cucuteni, care învelesc produse de fast food în plastic topit, desenat cu creionul 3D, făcând trimitere la trendul junk-food actual. Lucrările urmăresc o narațiune a metamorfozei și a rezilienței în lumea conflictelor contemporane, în care artiștii rămân nesusținuți și neînțeleși. Expoziția oglindește relația umanității ideale care transcende lumea concretă, materială, ancorată numai în necesitățile de ordin financiar‟, afirmă artistul Mircea Modreanu, despre creațiile expuse la Supermarket.În 2025, la târgul independent de artă de la Stockholm participă 65 de galerii de artă și câteva sute de artiști din 20 de țări.
* * *
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” susține, în calitate de partener, prezența la Chișinău a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, acesta urmând să prezinte publicului din capitala Republicii Moldova Concertul Extraordinar „Săptămâna Patimilor”, dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul va avea loc la Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu” din Chișinău pe 6 aprilie. Structurat ca o propunere de introspecție și de redescoperire prin sunet și emoție a tainelor Săptămânii Mari, evenimentul oferă publicului o serie de compoziții spirituale românești și universale remarcabile.
Programul include lucrări semnate de Anton Pann, Nicolae Lungu, Gheorghe Danga sau Wolfgang Amadeus Mozart. Invitații speciali ai evenimentului sunt actorii Marius Turdeanu și Theo Marton. Spectacolul va fi completat de corurile de copii ale Programului Național Cantus Mundi din Republica Moldova. În 2025 Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale, care se desfășoară pe tot parcursul anului.