Jurnal românesc – 02.03.2021
Sorin Iordan, 02.03.2021, 11:55
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 28 februarie a fost de 18.930.421, cu 8.009 mai mic decât la 31 ianuarie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.185.857 aveau domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 744.564, în străinătate. Aceştia din urmă sunt şi posesori de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova – 234.566, în Germania – 105.482, Italia – 68.244, Statele Unite ale Americii – 60.909, Spania – 45.344, Canada – 44.099, Israel – 40.766 şi Ungaria – 27.110. Potrivit estimărilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, înainte de începutul pandemiei de COVID-19, în diaspora trăiau peste 5,6 milioane de români.
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Adrian Dupu a fost numit de prim-ministrul Florin Cîţu la conducerea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova. El o înlocuieşte pe Ana Guţu care a deţinut fotoliul de secretar de stat din 16 ianuarie 2020. Originar din Iaşi, Adrian Dupu este deţinătorul unui master la EBS Business School din Germania și a activat timp de șase ani pentru Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei din cadrul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Într-un interviu acordat TVR Moldova, Adrian Dupu a declarat că parteneriatul strategic dintre Bucureşti şi Chişinău „va rămâne axul central al tuturor proiectelor” care vor fi dezvoltate de departament. „Ne interesează foarte mult ca viaţa cetăţenilor din Republica Moldova să se schimbe în bine, iar comunităţile din întreaga ţară să se dezvolte după principii europene foarte solide. Nu trebuie să subliniez cât de asumat va fi şi pe viitor angajamentul României de a susţine poporul Republicii Moldova în drumul său către o apropiere reală de valorile şi principiile europene”, a afirmat secretarul de stat. De asemenea, acesta a promis că va găsi o soluţie pentru ca dosarele privind redobândirea cetăţeniei române să fie soluţionate într-un timp mai scurt.
Preşedintele Delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, senatorul Radu Mihail, a declarat că este necesară găsirea unei soluţii cuprinzătoare, paşnice şi durabile a conflictului din Transnistria, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional şi care să nu afecteze parcursul european al acesteia. Parlamentarul a atras atenţia că, în contextul pandemiei, au apărut anumite regrese în procesul de reglementare a conflictului cauzate de instituirea de către regimul de la Tiraspol a unor puncte ilegale de trecere a frontierei. Radu Mihail s-a declarat încrezător în negocierile purtate în formatul 5+2, despre care apreciază că este „singurul care asigură legitimitate şi transparenţă, în vederea obţinerii unei soluţii durabile”. Şeful delegaţiei române şi-a exprimat, totodată, speranţa că actuala preşedinţie a OSCE, deţinută de Suedia, va menţine soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi a celorlalte conflicte îngheţate din bazinul Mării Negre pe un loc prioritar al agendei politice a Organizaţiei.
Pelicula „Undeva la Palilula”, debutul în cinematografie al regizorului de teatru Silviu Purcărete, este difuzat în premieră în Israel cu ocazia Festivalului de Film Francofon, ce are loc în perioada 1-7 martie pe platformele online ale Cinematecilor din Ierusalim și Holon. De asemenea, reprezentanţa Institutului Cultural Român la Tel Aviv anunţă că producătorul Tudor Giurgiu va participa, pe 4 martie, la un webinar prin live streaming pe pagina de Facebook a institutului. „Undeva la Palilula” îi are în distribuţie pe George Mihăiță, Horațiu Mălăele, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac şi Áron Dimény. Producţia a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun debut la Festivalul de Film Sud-Est European de la Los Angeles, precum și cu numeroase distincții la ediția din 2013 a Premiilor Gopo. Festivalul de Film Francofon face parte dintr-o serie de evenimente de celebrare a Zilei Francofoniei, la care România participă în mod tradițional. În cadrul manifestării sunt proiectate filme din Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Grecia, Irlanda, Vietnam și România. Filmul românesc va fi disponibil spre vizionare online în Israel în perioada 3-9 martie.