Jurnal românesc – 02.01.2017
Carmen Pelin, 02.01.2017, 14:26
Mai mulţi lideri politici au transmis românilor urări de Anul Nou
Într-un mesaj video postat pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe conaţionalii din ţară şi din străinătate să nu îşi piardă încrederea în România. Pe aceeaşi reţea de socializare, premierul Dacian Cioloş le-a urat românilor de pretutindeni “mai mult zâmbet, mai multe bucurii, mai multă încredere şi forţa de a recunoaşte că prosperitatea ne împlineşte atunci când este construită cu onestitate şi muncă cinstită. Pe contul său de Facebook, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, şi-a exprimat speranţa că Noul An va aduce românilor linişte, progres şi zile mai bune, dând asigurări că viitorul Guvern va lua măsuri pentru a creşte calitatea vieţii românilor. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, îşi doreşte ca 2017 să fie “un an al reconstrucţiei şi al creşterii economice care să se simtă în buzunarele românilor.
România, de 10 ani în UE
La 1 ianuarie 2017 s-au împlinit zece ani de când România face parte din Uniunea Europeană. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, afirmă că în toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării şi consolidării procesului de integrare europeană, acesta rămânând în continuare un obiectiv strategic pentru ţara noastră. Procesul de aderare a României la UE a început în iarna lui 1993, odată cu încheierea unui acord de asociere, în primăvara lui 2005 s-a semnat Tratatul de aderare, pentru ca de la 1 ianuarie 2007 statul român să devină oficial membru al Uniunii Europene. După aderare, România are reprezentanţi în toate instituţiile europene, iar cetăţenii săi beneficiază de drepturile conferite de cetăţenia europeană. Ţara noastră a organizat alegeri europarlamentare de trei ori: în 2007, 2009 şi 2014. În Parlamentul European, în legislatura 2014-2019, românii sunt reprezentaţi de 32 de eurodeputaţi. De-a lungul celor zece ani de la intrarea în UE, România a avut trei comisari europeni: Leonard Orban, comisar pentru Multilingvism între 2007 şi 2010, Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală între 2010 şi 2014, şi Corina Creţu, comisar pentru Politica Regională între 2014 şi 2019. După un deceniu în UE, România se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, este în afara spaţiului Schengen, iar aderarea la moneda euro rămâne un obiectiv de viitor. De la 1 ianuarie 2017, Malta a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Şi România va deţine această funcţie între ianuarie-iunie 2019.
Salariul minim va crește de la 1 februarie
În România, salariul minim brut pe economie ar urma să fie majorat, de viitorul Guvern, cu 200 de lei şi va urca la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie 2017, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. În 2015, circa 1,1 milioane de salariaţi erau încadraţi cu salariul minim în mediul privat şi doar aproximativ 40.000, la stat. În plus, şi amenzile de circulaţie ar urma să crească, în condiţiile în care un punct de amendă este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie. Tot de la începutul lunii viitoare urmează să fie eliminată contribuţia de sănătate pentru toţi pensionarii, iar toate pensiile sub 2000 de lei vor fi scutite de impozitare. Totodată, vor creşte salariile în administraţia publică şi se vor ieftini medicamentele cu 35%.
Precizări MAE după atentatul de Anul Nou, de la Istanbul
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, până în acest moment, nu există persoane de cetăţenie română printre victimele identificate în urma atacului terorist care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club din Istanbul, soldat cu zeci de morţi şi răniţi. Consulatul General al României la Istanbul menţine cazul în atenţie, păstrează legătura cu autorităţile locale şi cu spitalele la care au fost internate victimele, fiind pregătit sa acorde asistenţă consulară, în funcţie de necesităţi. MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 212 3580516, (0090) 212 3583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.