Jurnal românesc – 01.12.2016
Carmen Săndulescu, 01.12.2016, 14:10
MAE a alocat 221.600 de euro pentru sarbatorirea Zilei Nationale, concertele de muzica clasica, jazz si receptiile fiind cele mai frecvente evenimente organizate cu acest prilej de ambasadele si consulatele Romaniei.
„Actiunile pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei vor fi organizate de 147 misiuni diplomatice (ambasade, consulate generale, misiuni permanente, institute culturale romanesti din strainatate, birouri de reprezentare)”, a precizat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
In plus, unele misiuni diplomatice ale Romaniei din strainatate beneficiaza de sponsorizari din partea unor persoane juridice sau fizice din tara de resedinta sau din Romania. Ministerul de Externe a subliniat ca, pe fondul crizei economice, „nivelul sponsorizarilor a scazut de la an la an”.
MAE a mai transmis ca pentru misiunile diplomatice din tarile unde exista o puternica activitate pe linie diplomatica, culturala, economica sau o comunitate romaneasca semnificativa, precum tarile din UE, SUA, Canada, China, Rusia sau Japonia, s-a alocat un buget mai mare, „dar nu la nivelul necesitatilor impuse de organizarea unui astfel de eveniment”.
Seria manifestarilor dedicate Zilei Nationale a Romaniei in Ungaria, a debutat luni 28 noiembrie 2016, cu receptia oficiala oferita de Ambasada Romaniei la Budapesta, care a avut loc in istorica sala de festivitati a Hotelului Corinthia, din capitala ungara, informeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
La evenimentul, la care au participat in jur de 600 de persoane, au luat parte membri ai corpurilor diplomatice ai diferitelor tari, acreditate in Ungaria, autoritati ungare, de diferite niveluri, reprezentanti si conducatori ai comunitatii romanesti din Ungaria, atat ai celei istorice, cat si ai diasporei recente, Preasfintitul Parinte Episcop Siluan impreuna cu clerici si reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, jurnalisti, precum si multi romani si prieteni ai Ambasadei Romaniei in Ungaria, din Budapesta si din alte localitati.
Discursul Domnului Ambasador Lazurca a avut in centrul sau tema Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat de Primii Ministri ai Romaniei si Ungariei in 16 septembrie 1996, care a dus la ameliorarea si consolidarea relatiilor dintre cele doua State. In acest cadru a fost subliniata, de asemenea, importanta minoritatilor din cele doua tari, cea romana si maghiara, carora le-au fost asigurate drepturile prevazute si in tratatele internationale si care au, la randul lor, un rol important in cunoasterea reciproca si imbunatatirea relatiilor bilaterale.
Evenimente asemanatoare mai au loc si la Consulatele Generale al Romaniei din Seghedin (29 noiembrie) si Jula (2 decembrie 2016).
Ziua Naţională a României a fost marcată cu două zile mai devreme, la Moscova, unde ambasadorul româniei în Federaţia Rusă, Vasile Soare, a oferit o recepţie cu 500 de invitaţi. Ambasadorul a reuşit să-și impresioneze oaspeții, oferindu-le un spectacol deosebit, susținut de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei. Potrivit ambasadorului Vasile Soare, parcă niciodată nu a existat la Moscova un eveniment atât de frumos, acesta declarând pe pagina sa de Facebook cât de mândru se simte că este vrâncean.
Au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor ruse, mediului academic, cultural, de afaceri şi mass-media din capitala rusă şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Moscova..
În aceaşi zi, a urmat o altă recepţi, la care au participat peste 300 de persoane – etnici români care trăiesc în această ţară de mai multe decenii şi descendenţii lor (oameni de cultură şi artă, scriitori, compozitori, medici, profesori), români care de mai mulţi ani lucrează la companii ruseşti sau multinaţionale cu familiile, studenţi, masteranzi şi doctoranzi din România care studiază la universităţile de prestigiu din Rusia.
Joi 1 decembrie, Ansamblul Ţara Vrancei se află în fosta capitală a Imperiului Rus, Sankt Petersburg, unde oferă un alt spectacol în cinstea Zilei României.
Ziua Naţională a României este marcată de ICR, prin Direcţia Români din afara ţării şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”pentru românii de pretutindeni atâta în diaspora, cât şi în comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor.
În vecinătatea României, la Ismail, pe 3 şi 4 decembrie 2016, programul vizează două zile de cursuri susţinute de lectori de la Universitatea „Dunărea de jos” din Galaţi pentru 40 de profesori care predau în limba română în sudul Basarabiei (Regiunea Odesa- Uraina).
Pe 3 decembrie 2016, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în comunitatea românească din Serbia, la românii din Timoc, printr-un concert de muzică populară românească susţinut de artişti din regiune.