Jurnal Românesc – 01.11.2022
Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român sprijină participarea regizoarei Anca Damian cu filmul de animație Insula la Festivalul de Film de la Sevilla, care se desfășoară în perioada 4 – 12 noiembrie. Filmul concurează în secțiunea oficială Las Nuevas Olas, iar regizoarea română va fi prezentă în capitala Andaluziei pentru a-și prezenta filmul și a răspunde întrebărilor ziariștilor.
Hildegard Ignătescu, 01.11.2022, 16:32
Festivalul internațional de la Sevilla are ca obiectiv promovarea filmelor europene și s-a consolidat în cele 18 ediții de până acum într-un spațiu în care anual se întâlnesc specialiști din cinematografie, tineri regizori, ziariști de specialitate și profesioniști din domeniu. În timpul evenimentului, proiecțiile sunt însoțite de activități culturale ce se desfășoară în paralel, inclusiv evenimente punctuale în care sunt omagiați diverși artiști. Anul acesta țara invitată este Franța. Filmul Insula, o coproducție România/ Franța/ Belgia, va fi prezentat în premieră în Spania, va avea trei proiecții în versiunea originală cu subtitluri în spaniolă, în zilele de 6, 7 și 8 noiembrie. Filmul este o animație psihedelică despre singurătate și acceptare”, un amestec între Micul Prinț, Robinson Crusoe și Monty Python”, după cum îl descrie regizoarea Anca Damian.
Expoziția de grup Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” va avea vernisajul miercuri 2 noiembrie la sediul ICR Londra și va putea fi vizitată până pe 25 noiembrie. La deschidere vor fi prezenţi curatorul expoziției Mihai Zgondoiu, artistul Bogdan Rață și Cosmin Paulescu.
Artiștii implicați în proiect sunt Elena Adorian, Cătălin Burcea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Radu Crețu, Liviu Epuraș, Lazlo Forrai, Cosmin Paulescu, Dan-Raul Pintea, Bogdan Rața, Marilena Oprescu Singer , Florin Stefan, Iulia Toma şi Mihai Zgondoiu. Expoziţia Predicţiile pământului” cuprinde desene, video-art, instalaţii, sculptură, într-un demers estetic eclectic conceput ca un laborator de cunoştinţe şi interogări despre viitorul planetei.
Prin acest proiect ICR Londra încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul uman iresponsabil asupra mediului, precum și la încercarea de a face din protecția naturii o prioritate. Evenimentul va marca, de asemenea, Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în război și conflicte armate.
Regalitatea românească este sărbătorită la ICR Berlin în perioada 1-5 noiembrie 2022, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, prin organizarea unui colocviu și a unei expoziții de fotografie.
Colocviul, moderat de Robert Schwartz, va include teme precum Regina Maria în colecția Muzeului Național Bran, Patrimoniul regal prezent în Muzeul Județean Argeș, Regina Maria și portul popular, Regina Maria și comunitatea locală și Regina Maria și dezvoltarea castelului Bran. Invitat de onoare este Ferdinand von Hohenzollern.
La 15 octombrie 2022 s-au împlinit 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca regi ai României, prilej cu care Muzeul Național Bran și Muzeul Județean Argeș au pregătit o amplă expoziție de fotografie, cu imagini selectate din colecțiile celor două muzee. Expoziția 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Mariaˮ va fi deschisă publicului larg la sediul ICR Berlin în perioada 1- 5 noiembrie 2022.
O mare parte dintre imaginile prezentate în expoziția de fotografie se află în colecția Muzeului Bran, castel care a fost, alături de palatul de la Balcic, reședința cea mai dragă reginei Maria, care, cu fantezia-i cunoscută, a transformat solida și, aparent, neprimitoarea cetate într-o modernă și confortabilă locuință de vară. Muzeul Județean Argeș din orașul Pitești participă la evenimentul organizat și găzduit de ICR Berlin cu o parte din bogata colecție de fotografii referitoare la istoria regalității românești.
Fotografiile expuse vor descrie în imagini istoria României între anii 1866 și 1947, perioada cuprinsă între venirea în Țările Române a prințului Carol de Hohenzollern – Sigmaringen și abdicarea forțată a ultimului rege al României, regele Mihai I.