Jurnal românesc – 01.11.2013
O delegaţie economică a Camerei de Comerţ şi Industrie Beaujolais, din regiunea franceză Rhône-Alpes, şi-a continuat, săptămâna aceasta, prima sa misiune în România. In programul delegaţiei au fost incluse deplasări la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova, întâlniri la nivel de consiliu judeţean, camere de comerţ, asociaţii profesionale şi patronate, vizitarea târgului agricol INDAGRA, precum şi întâlniri individuale cu reprezentanţi ai unor firme româneşti. Scopul a fost intensificarea schimburilor economice şi identificarea de noi oportunităţi de afaceri în România. Din delegaţie au făcut parte specialişti din sectoarele vinificaţie, prelucrare lemn şi sector mobilă, materiale pentru îngrijirea grădinilor sau transporturi şi formare profesională în domeniul viticol. Regiunea Rhône-Alpes se află pe locul 2 în Franţa din punct de vedere al Produsului Intern Brut pe locuitor şi are o reţea puternică şi variată de întreprinderi mici şi mijlocii.
Roxana Vasile, 01.11.2013, 17:55
Comunitatea românească din Suedia, care a ajuns la peste 30.000 de persoane prin deschiderea pieţei muncii în anul 2007, este foarte bine integrată în sistemul acestei ţări. Este concluzia la care s-a ajuns în cadrul întrevederii pe care membrii Comisiilor reunite pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor şi Senat au avut-o cu o delegaţie parlamentară suedeză, aflată recent în vizită în România. Un aspect abordat în cadrul întâlnirii a fost cel al procesului de incluziune a etnicilor romi, precum şi cel al respectării drepturilor privind persoanele vulnerabile (vârstnicii singuri şi bolnavi, cei cu venituri foarte mici şi persoanele cu dizabilităţi).
Persoanele fizice care cumpără autoturisme cu motoare mari din Uniunea Europeană şi vor să le înmatriculeze în România trebuie să prezinte un nou tip de document la serviciul de înmatriculări pentru ca autoturismul să primească numere româneşti. Modelul acestui document a fost publicat, săptămâna aceasta, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, instituţie care îl şi eliberează. De la 1 septembrie, şase categorii de bunuri sunt taxate suplimentar, ele fiind introduse în categoria produselor accizabile. Printre ele se numără şi autoturismele şi autoturismele de teren, achiziţionate din spaţiul comunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3. Acciza pentru ele este de 1 euro/cm3. In aceste condiţii, persoanele fizice care vor să înmatriculeze în România aceste autoturisme trebuie să plăteasca mai întâi la Fisc accizele aferente şi apoi să prezinte la serviciul de înmatriculări un certificat care să ateste achitarea acestor taxe.
Incepând din 15 noiembrie, la frontierele României cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova – frontiere externe ale comunităţii europene – se vor aplica instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra unor categorii de bunuri introduse de către călători în bagajele personale. Este vorba de tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Potrivit Direcţiei Generale a Vămilor, controalele se vor realiza cu ajutorul unei aplicaţii informatice, prin care vameşii vor putea identifica situaţiile în care călătorii introduc în mod frecvent în România cantităţi semnificative din produsele respective, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care, apoi, le vând pe piaţa neagră.