Jurnal românesc – 01.10.2024
România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, a anunţat ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, pe o retea de socializare.
Mihai Pelin, 01.10.2024, 11:00
„Luni s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a transmis el. Potrivit ambasadorului, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor. De asemenea, ne aşteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România şi America, a adăugat diplomatul român. ‘Alianţa cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generaţie după generaţie a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârşită’, a mai spus Andrei Muraru.
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, va solicita accelerarea dezbaterilor parlamentare şi a votului asupra mai multor propuneri legislative utile pentru milioane de români aflaţi în străinătate care au fost adoptate deja în prima Cameră a Parlamentului cu votul unor majorităţi largi sau în unanimitate. El a precizat că, în următoarele zile, alături de colegii săi liberali care îl susțin, va încerca să deblocheze toate aceste proiecte. Printre ele se numără Legea pentru crearea fondului de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în diaspora, Legea prin care televiziunea publică şi radioul public să aloce timpi de emisie doar pentru diaspora românească, Legea prin care este stimulată repatrierea angajaţilor români, oferind sprijin financiar şi facilităţi angajatorilor din România sau Legea prin care cetăţenii români stabiliţi temporar în străinătate să-şi poată păstra cartea românească de identitate, aşa cum a decis şi Curtea de Justiție a U.E. Parlamentarii care, alături de PNL vor susţine aceste proiecte, vor demonstra că le pasă în mod real de cei peste 4,5 milioane de români aflaţi acum departe de România, afirmă parlamentarul român.
Adunarea Generală a Academiei Române a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de opt membri. Astfel, noii membri aleşi sunt: membri titulari: Constantin Zălinescu – Secţia de ştiinţe matematice şi Irinel Popescu – Secţia de ştiinţe medicale. Totodată, membru corespondent este Eugen Munteanu – Secţia de filologie şi literatură. De asemenea, au fost aleşi şi cinci membri de onoare: Gheorghe Postică (Republica Moldova) – Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie, Nicolae Bârsan (Germania) – Secţia de ştiinţe fizice, Ruxandra Mihaela Botez (Canada) – Secţia de ştiinţe tehnice, Martin H.H. Gerzabek (Austria) – Secţia de ştiinţe agricole şi silvice, Avinoam Bezalel Safran (Elveţia) – Secţia de ştiinţe medicale. Academia Română, cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală al ţării, este continuatorul şi unicul legatar al Societăţii Literare Române, înfiinţată în 1866, reorganizată în 1867 în Societatea Academică Română şi în 1879 în Academia Română. Ea reuneşte personalităţi consacrate din domeniile ştiinţelor, literelor şi artelor. Academia Română este o instituţie de interes public naţional de cercetare în domeniile fundamentale ale ştiinţei şi de calificare profesională superioară, cu personalitate juridică de drept public şi independentă în lucrările sale de orice natură.
Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susţine, pe 2 octombrie, un nou concert la Roma. Turneul în Italia marchează celebrarea a 145 de ani de relaţii diplomatice româno – italiene, precum şi legăturile culturale între cele două ţări. Aflat pentru a doua oară la Panteon, după concertul dirijat de Marin Constantin pe 1 Decembrie 1996, Corul Madrigal va filma aici şi cel de-al treilea episod al programului său multimedia „Muzică contemporană românească în spaţii antice universale”. Repertoriul aduce publicului invitat, deopotrivă, compoziţii din creaţia italiană, dar şi lucrări româneşti de muzică contemporană sau inspirate din folclorul românesc. „Conexiunea dintre România şi Italia se bazează pe legături istorice, culturale, academice şi lingvistice antice, caracterizate de latinitatea comună şi de relaţiile politice şi economice excelente. Suntem onoraţi să putem marca acest moment bilateral semnificativ şi prin prezenţa la Roma a Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’, una dintre cele mai apreciate şi cunoscute instituţii de cultură din România, care va concerta în locuri simbolice din Cetatea Eternă”, a declarat Gabriela Dancău, ambasadorul României în Italia.