Jurnal românesc – 01.07.2024
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, a salutat începerea, de către ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a procedurii de selecţie a magistratului de legătură din Italia.
Roxana Vasile, 01.07.2024, 11:00
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, a salutat începerea, de către ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a procedurii de selecţie a magistratului de legătură din Italia. ‘În Italia sunt stabiliţi peste 1 milion de cetăţeni români, care prin munca lor au contribuit semnificativ la competitivitatea economiei italiene. Italienii recunosc acest lucru şi ştiu că, fără români, Italia nu rămânea o forţă economică în UE!ʹ – spune Valentin Făgărăşian. ʹDin păcate – continuă deputatul – un număr foarte redus de cetăţeni români fie se ascund în Italia ca urmare a deciziilor instanţelor din ţara noastră, fie săvârşesc infracţiuni în Republica Italiană. Aceştia sunt foarte puţini, dar majoritatea românilor poartă un stigmat nemeritat din cauza lor.ʹ De aceea, Valentin Făgărăşian consideră că este esenţială consolidarea cooperării judiciare internaţionale în materie penală şi civilă şi trimiterea unui magistrat român în Italia, pentru a sprijini eforturile autorităţilor de acasă. Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru această funcție este 10 iulie.
Ministerul de Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Turcia că, în perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării, existând un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetaţie. De aceea, românii sunt sfătuiţi să verifice condiţiile meteorologice şi eventualele atenţionări emise anterior deplasării, să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi ale reprezentanţilor unităţilor hoteliere, să monitorizeze îndeaproape mass-media locale şi să îşi anunţe prezenţa la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din Turcia. Totodată, românii sunt sfătuiţi să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. MAE reaminteşte că este în vigoare o atenţionare de călătorie şi pentru Grecia, unde, de asemenea, există risc extrem de ridicat de producere a incendiilor.
Ambasada României la Cairo a organizat, vineri, o seară de celebrare a iei românești. Au luat parte inclusiv președintele Agenției Române pentru Investiții şi Comerț Exterior, Rareş Burlacu, și reprezentanți a 10 companii româneşti participante la Conferința pentru Investiții UE-Egipt. Dar, mai ales, au răspuns invitației prieteni ai României, români şi egipteni, care au îmbrăcat cămaşa cu altiță, pentru a o cinsti cum se cuvine. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Maria, inima României” închinat Reginei care a adus omagiul iei româneşti prin toată existența sa. Un tort-surpriză oferit Ambasadei a fost deliciul final al participanților de toate vârstele.
Peste 8.500 de persoane au vizitat expoziţia ‘Cămașa. Eleganța veșmântului’, care a reunit, la Muzeul de Artă şi Tradiţii Populare al Universităţii Autonome din Madrid, 138 de bunuri excepţionale din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, din care 130 clasate în categoriile Tezaur şi Fond. Expoziţia a avut loc în perioada 11 martie- 24 iunie. Veniţi din toate colţurile Spaniei, vizitatorii au admirat cămăşi şi costume de sărbătoare, mostre de broderie şi ţesături de o valoare inestimabilă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în secolul al XX-lea, care demonstrează bogăţia şi unicitatea patrimoniului cultural din România aparţinând spaţiului multietnic transilvănean. La finalul expoziției a fost lansat un catalog realizat în condiţii grafice deosebite, în trei limbi (română – engleză- spaniolă), o veritabilă carte de vizită a proiectului și a fost prezentat documentarul ‘Nopţi de Sânziene’ de Nicoară Mihali, cu subtitrare în spaniolă.
100 de copii din comunităţile româneşti din Leonidio vor fi beneficiari ai primei ediţii a proiectului ‘Interferenţe cultural-artistice româno-greceşti în Peloponez’. Proiectul, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, se va desfăşura în perioada 3-7 iulie prin participarea celor 100 de copii la demonstraţii, ateliere meşteşugăreşti și spectacole de folclor. Mai precis, evenimentele se vor desfăşura pe 5 iulie la Leonidio şi pe 6 iulie în Sparta. Totodată, vor fi consolidate parteneriatele între Polovragi și Kynouria de Sud și vor fi încheiate parteneriate noi cu Primăria oraşului Sparta şi Asociaţia socio-culturală ‘Românii uniţi’ din Peloponez de Sud. De altfel, comunităţile Polovragi şi Leonidio explorează posibilitatea înfrăţirii.