Jurnal românesc – 01.05.2024
Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în perioada 26–28 aprilie 2024, în Republica Italiană.
Carmen Pelin, 01.05.2024, 11:22
Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită de lucru în perioada 26–28 aprilie 2024, în Republica Italiană.
Cu acest prilej, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din Italia, ai Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu cei ai consulatelor generale, la Milano și la Torino. Pe 26 aprilie, la întâlnirea găzduită de Consulatul General din Milano cu reprezentanții comunității românești, demnitarul a reamintit importanța dialogului în realizarea proiectelor pentru românii din diaspora şi le-a mulțumit membrilor comunității românești din Peninsulă pentru felul în care păstrează identitatea națională, dar și pentru puterea de muncă și ambiția prin care contribuie peste tot în Europa, și nu numai, la dezvoltarea comunităților din țările-gazdă, precum și a țării-mamă.
În a doua zi a vizitei, pe 27 aprilie, a avut loc un spectacol la Torino, susținut de elevii Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Românească. Iar în a treia zi, pe 28 aprilie, în Duminica Floriilor, demnitarul DRP Gheorghe Cârciu a participat, alături de românii din regiune și de reprezentanți ai clerului, la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți condus de Părintele Marius Floricu, la Biserica Ortodoxă Română Moncalieri din Torino.
Regizorul Tudor Giurgiu, recent distins cu Trofeul Gopo pentru cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo, desfăşurata la Bucuresti, prezintă excepționalul lungmetraj „Libertate” în Statele Unite ale Americii. Pelicula e inspirata din fapte reale petrecute la Sibiu, in timpul Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989. Filmul a mai fost recompensat la Gala din Capitală cu premiile pentru cea mai bună regie, Tudor Giurgiu, pentru cel mai bun actor într-un rol principal, Alex Calangiu, si pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, Iulian Postelnicu. Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lungmetrajului „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, în Statele Unite, în perioada 4-13 mai.
Periplul american începe la Los Angeles, trece prin Atlanta și se încheie la New York. Pe 4 mai, lungmetrajul e prezentat la Festivalul de Film Sud-Est European de la Los Angeles, pe 11 mai, la Festivalul de Film European de la Atlanta, ambele proiecții fiind urmate de întâlniri ale publicului cu regizorul Tudor Giurgiu. Pe 13 mai, la New York, Institutul Cultural Român de acolo susține o proiecție exclusivă a filmului „Libertate” în cadrul unui eveniment organizat de cunoscuta asociație americană The Alex Fund, gestionată de Leslie Hawke şi fiul ei, celebrul actor american Ethan Hawke. Invitat special al evenimentului, Tudor Giurgiu va răspunde, după proiecţie, întrebărilor publicului, într-o discuţie moderată de Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român de la New York, în încercarea de a genera o conversație mai amplă despre România de atunci și de acum și despre puterea cinematografiei de a surprinde esența trecutului.
Muzica lui Ciprian Porumbescu si cea a lui J.S Bach s-au auzit la altitudinea de 5364m, la poalele Everestului, în interpretarea celebrului violonist Alexandru Tomescu, aflat într-o expediție în Himalaya. Românul a marcat astfel debutul Turneului său Internaţional Stradivarius, intitulat „Metamorfoze”, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie. Regalul muzical „Metamorfoze” e dedicat celor șase suite transcripție pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, prezentate într-un spectacol special conceput de regizorul Sergiu Ardelean. Turneul Stradivarius se desfășoară anul acesta în perioada 25 iunie – 16 iulie 2024, are programate în total 18 concerte în catedrale romano-catolice, greco-catolice, lutherane și reformate sau în spații inedite din localități urbane și rurale din România, precum și în București.
Primul concert în ţară are loc la Constanța, Biserica „ Sfântul Anton de Padova”. În agendă sunt incluse şi Focșani, Bacău, Botoșani, Suceava, Piatra-Neamț, Arad ori Cluj-Napoca. Ultimele două concerte au loc la București, pe 15 şi 16 iulie, la Cotroceni, respectiv, Catedrala „Sfântul Iosif”. „Muzica, arta, frumosul în general ne pot deschide ochii către lucrurile care contează cu adevărat în viață. Și dintr-o dată totul va fi mult mai simplu și mai clar. De multe ori, în goana după tehnologie sau în viteză, pierdem din vedere exact această dimensiune umană a existenței noastre, această dimensiune culturală și spirituală. Busola mea a fost și este muzica”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu. Mai multe informaţii despre Turneul Internațional Stradivarius vor fi disponibile pe site-ul evenimentului: www.turneulstradivarius.ro și paginile de social media: FB&INSTAGRAM-alexandru tomescu official.