Jurnal românesc – 01.04.2025
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, luni, decretul privind eliberarea din funcţia de consilier de Stat a Sandrei Pralong, la cerere, începând cu data de 1 aprilie.
Roxana Vasile, 01.04.2025, 11:00
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, luni, decretul privind eliberarea din funcţia de consilier de Stat a Sandrei Pralong, la cerere, începând cu data de 1 aprilie. Anunțul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială. În 2015, Sandra Pralong a fost numită în funcție în cadrul Departamentului pentru relaţia cu românii din afara graniţelor al Președinției.
Tot preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat, luni, și decretul pentru decorarea lui Reuven Azar, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel în România în perioada 2022 – 2024. Șeful statului i-a conferit acestuia Ordinul Naţional ‘Pentru Merit’ în grad de Mare Cruce. Distincţia i-a fost acordată în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă în susţinerea şi dezvoltarea relaţiilor politice, economice şi culturale dintre România şi Israel, precum şi pentru promovarea României în lume.
Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă o victorie pentru românii din diaspora – Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor putea obţine cărţi de identitate. FADERE precizează că decizia reprezintă un pas crucial în eliminarea unei nedreptăţi care a afectat peste un milion de români din diaspora, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate. De-a lungul anilor, aceştia s-au confruntat cu numeroase obstacole, de la refuzul băncilor de a deschide conturi, pe motiv că paşaportul este doar un document de călătorie, până la imposibilitatea de a încheia tranzacţii imobiliare, din cauza refuzului notarilor de a recunoaşte paşaportul ca document de identitate. Mai mult, cetăţeni români cu domiciliul în străinătate au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de a candida în alegerile parlamentare, fiind refuzaţi de Biroul Electoral Central. În contextul acestui succes, FADERE reiterează solicitarea adresată instituţiilor româneşti de a permite eliberarea cărţilor de identitate şi a paşapoartelor electronice în cadrul consulatelor. Această măsură ar reduce semnificativ timpul de aşteptare, care în prezent se întinde pe parcursul mai multor luni în unele consulate, la doar una sau două zile.
România deschide o nouă piaţă pentru produsele agroalimentare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut recunoaşterea oficială a laboratorului de testare a siguranţei alimentelor din România de către Autoritatea de Carantină din Indonezia. Ca urmare, România are posibilitatea să exporte produse alimentare de origine vegetală proaspătă, în special grâu, către această piaţă emergentă. Piaţa indoneziană este una dintre cele mai mari din Asia de Sud-Est.
Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a oficiat, săptămâna trecută, slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru o nouă catedrală românească în localitatea Olmsted Township, din statul american Ohio – informează basilica.ro. Tot Mitropolia celor două Americi a anunțat organizarea, în perioada 14-28 iunie, a unei tabere de cultură și spiritualitate românească la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Michigan, destinată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. În fine, recent, preotul Bogdan Bucur, profesor de Patristică al Institutului Teologic Ortodox Sf. Vladimir din New York, a susținut două conferințe în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Casian și Sfântul Andrei Șaguna” din San Antonio, Texas. Participanților le-a fost prezentată și noua traducere în engleză a ʺJurnalului fericiriiʺ al lui Nicolae Steinhardt, apărută recent la Editura St. Vladimir’s Press.
Lucrări ale artistei Nicoleta Mureş sunt prezente, până pe 4 mai, în expoziţia ‘Agua Viva’ (‘Apa vie’) de la Muzeul de Artă Anna Nordlander de la Skelleftea, în nordul Suediei. La invitaţia organizatorilor şi cu sprijinul ICR Stockholm, artista din România a participat, pe 22 martie, la întâlniri cu publicul, la discuţii şi la alte evenimente conexe temei expoziţiei. Nicoleta Mureş expune alături de alte patru artiste din Brazilia, Germania, Suedia şi Japonia. Toate abordează tema ‘Agua viva’ ca sursă de viaţă, un mediu de rezonanţă şi o resursă vitală, alături de lemn, foc, pământ şi metal. Nicoleta Mureş a studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi trăieşte, în prezent, la Madrid.