Jurnal românesc – 01.03.2024
Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat patru propuneri de numiri din partea Ministerului de Externe în funcţia de ambasadori ai României în Arabia Saudită, Croaţia, Japonia și Portugalia.
Roxana Vasile, 01.03.2024, 10:26
***Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat patru propuneri de numiri din partea Ministerului de Externe în funcţia de ambasadori ai României în Arabia Saudită, Croaţia, Japonia și Portugalia. La aceste misiuni posturile erau vacante. Sebastian Mitrache a fost propus ambasador în Arabia Saudită, Daniela Mihaela Cămărăşan – în Croaţia, Ovidiu Raeţchi – în Japonia şi Daniela Grigore Gîtman – în Portugalia. În stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism, subliniază MAE. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, preşedintele Iohannis va semna decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.
***Institutul Cultural Român marchează sărbătoarea Mărţişorului prin evenimente la New York, Stockholm, Varşovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneţia, Madrid, Chişinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma şi Londra. La Nicosia au loc, până pe 3 martie, ateliere de creaţie ale artistului iconar Radu Dincă. La ICR New York a fost programată, pentru 1 martie, o seară de performance, poezie şi fotografie. ICR Lisabona şi Ambasada României în Portugalia, în colaborare cu Institutul Limbii Române, organizează, sâmbătă, ateliere pentru copii, iar Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, sub patronajul Consulatului General al României la Trieste, organizează, tot sâmbătă, o expoziţie, un atelier de confecţionare de mărţişoare, un spectacol de teatru şi un recital muzical susţinute de copii din regiunile Veneto şi Friuli Venezia Giulia. La Chişinău, ICR sprijină organizarea concertului extraordinar ‘Fratz’, care va aduce pe 6 martie, pe aceeaşi scenă, formaţiile româneşti de rock Voltaj şi Zdob şi Zdub, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică ‘Mărţişor’ 2024. Iar ICR Tel Aviv va găzdui, pe 7 martie, un nou episod din seria ‘Voci feminine în cultura românească din Israel’, care le va avea ca protagoniste pe artistele israeliene originare din România Iris Dan (poetă şi traducătoare), Victoria Sara Dazin (prozatoare şi artistă vizuală) şi Beatrice Bernath (artistă vizuală şi poetă). Evenimentul va cuprinde şi un intermezzo muzical în interpretarea pianistei Liana Herman şi a sopranei Terry Gabor. Amintim că Mărţişorul a fost inclus în 2017 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei şi Republicii Moldova.
***Marți 5 martie, Biblioteca Metropolitană din București va găzdui o dublă lansare de carte. Maestrul Eugen Doga își va lansa, în premieră națională, volumul „Viața e ca și o gamă în DO major”, apărut la editura Anamarol. Directoarea editurii – scriitoarea Rodica Elena Lupu – își va lansa, și ea, cartea „Eugen Doga – Un om între oameni”. Autor al celebrelor valsuri „Dulcea și tandra mea fiară” și „Gramofon”, considerate printre cele mai frumoase din toate timpurile, Eugen Doga a compus muzica a peste 100 de filme între care „Anna Pavlova”, „Șatra”, „Maria-Mirabela” sau „Lăutarii”, zeci de balete, precum și lucrări simfonice. Este, de asemenea, autorul unor lucrări muzicale de estradă. La evenimentul de marți, de la Biblioteca Metropolitană din București, compozitorul din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, va susține, de altfel, și un recital extraordinar.
***Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii şi ARTEXIM organizează o serie de conferinţe şi recitaluri pentru promovarea ediţiei a 19-a a Concursului Internaţional George Enescu în cele mai importante metropole europene. Turneul de promovare debutează luni, 4 martie, la Viena, cu un recital cameral susţinut de câştigătoarele ediţiei din 2022 a Concursului, violonista Maria Marica şi pianista Alexandra Segal, care va cuprinde lucrări de George Enescu, Franz Schubert, Claude Debussy şi Johannes Brahms. Recitalul va fi precedat de o conferinţă la care vor participa ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu – maestrul Cristian Măcelaru, Andreea Dincă, directorul Institutului Cultural Român din Viena şi Cristina Uruc, manager interimar Artexim. Concursul Internaţional George Enescu 2024, proiect cultural strategic finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, se va desfăşura, la Bucureşti, între 31 august şi 29 septembrie.