Jurnal românesc – 01.01.2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria au devenit oficial membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, eliminând controalele la frontierele interne cu alte state membre ale Uniunii Europene.
Roxana Iorgulescu Bandrabur, 01.01.2025, 14:08
Începând cu 1 ianuarie 2025, România și Bulgaria au devenit oficial membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, eliminând controalele la frontierele interne cu alte state membre ale Uniunii Europene.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, în noaptea de marți spre miercuri, în cadrul evenimentului organizat pentru a marca aderarea României la Spațiul Schengen cu granițele sale terestre, că „integrarea României în Uniunea Europeană devine completă și ireversibilă odată cu intrarea în Spațiul Schengen”, notează Capital. România și Bulgaria au aderat la Spațiul Schengen cu granițele terestre la miezul nopții de marți spre miercuri, momentul fiind celebrat la punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse de miniștrii de Interne ai celor două țări, Cătălin Predoiu și Atanas Ilkov. Cei doi oficiali au ridicat împreună bariera dintre cele două state, într-un moment simbolic acompaniat de acordurile Odei Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
Eliminarea controalelor la frontieră aduce multiple beneficii pentru cetățenii români și bulgari, precum și pentru economiile celor două țări. Printre avantajele principale se numără: reducerea timpilor de așteptare la granițe pentru șoferii de camioane și pasagerii din trenuri, creșterea eficienței transporturilor și a schimburilor comerciale, o mai bună integrare a pieței unice europene. De asemenea, cetățenii vor putea călători mai ușor între statele membre ale spațiului Schengen, fără a fi supuși verificărilor la frontieră.
Direcția Generală de Pașapoarte informează că de la 1 ianuarie 2025 interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea posibilitatea de a opta pentru livrarea pașaportului simplu electronic, gratuit, la orice adresă de pe teritoriul României.
În prezent, pașapoartele simple electronice sunt livrate doar la adresa de domiciliu a solicitanților, în schimbul contravalorii de 15,00 lei (TVA inclus). Însă, începând cu data de 1 ianuarie 2025, cetățenii care vor solicita eliberarea unui pașaport simplu electronic vor avea posibilitatea de a opta, la momentul depunerii cererii, pentru livrarea acestuia, gratuit, la orice adresă de pe teritoriul României.
Acest serviciu nu determină modificări ale costului pașaportului simplu electronic, contravaloarea acestuia rămânând neschimbată. Așadar, cetățenii vor putea solicita livrarea pașaportului simplu electronic nu doar la adresa de domiciliu, ci la orice altă adresă convenabilă aleasă de către aceștia.
Guvernul de la Kiev a aprobat un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în lista internațională pe care Ucraina o propune în cadrul Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, scrie Bucpress.eu. Aceasta se referă la limbile care beneficiază de protecție pe teritoriul Ucrainei.
Noua listă propusă intenționează să excludă limbile rusă și belarusă din categoria celor protejate pe teritoriul Ucrainei.
Până în prezent, Ucraina a solicitat protejarea, conform prevederilor Cartei, a limbilor belarusă, bulgară, găgăuză, greacă, ebraică, tătară crimeeană, moldovenească, germană, poloneză, rusă, română, slovacă și maghiară.
Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare reprezintă un document fundamental al Consiliului Europei, destinat să apere drepturile minorităților naționale și etnice.
Ordonanța de urgență a Guvernului care prevede reducerea unor cheltuieli în sectorul public în 2025, înghețarea pensiilor și a salariilor din sectorul bugetar, precum și a alocațiilor de stat pentru copii a fost publicată pe 31 decembrie 2024 în „Monitorul Oficial”, notează Rador. Așa-numita ordonanță „Trenuleț” mai prevede și că subvenția alocată partidelor politice va fi diminuată cu 25% față de nivelul acordat în acest an. Actul normativ a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2025 și va sta la baza adoptării legii bugetului de stat pentru anul viitor.