Jurnal românesc – 24.04.2025
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a ratificat Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei rutier Galaţi - Giurgiuleşti, pe sensul de intrare în ţara noastră.
Sorin Iordan, 24.04.2025, 11:20
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a ratificat Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei rutier Galaţi – Giurgiuleşti, pe sensul de intrare în ţara noastră. Actul normativ are ca scop facilitarea tranzitului de persoane şi accelerarea circulaţiei mărfurilor, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a sprijinului acordat economiei ucrainene, grav afectate de război, în cooperare cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, se precizează în raportul Comisiei de apărare. Semnat la 20 noiembrie 2024, la Bucureşti, acordul se aplică pentru o perioadă de 12 luni de la data la care controlul coordonat devine operaţional. Orice prelungire a valabilităţii Acordului pentru noi perioade de un an este decisă prin acordul părţilor, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control, şi se realizează pe cale diplomatică. Camera Deputaţilor este prima sesizată, iar Senatul este for decizional.
Alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile, pensiile şi toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari în timp util în ciuda mini-vacanţei de 1 Mai, transmite Ministerul Muncii. Ministrul de resort Simona Bucura Oprescu a precizat că plăţile se fac prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Astfel, alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, stimulentul de inserţie şi alocaţia de plasament vor ajunge în conturi bancare în 8 mai, iar începând cu 13 mai prin mandat poştal. Totodată, drepturile persoanelor cu dizabilităţi vor ajunge în conturi bancare în 12 mai, iar începând cu 14 mai vor fi virate prin mandat poştal. În schimb, alocaţia lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA, indemnizaţia lunară de hrană pentru bolnavii de TBC, ajutorul pentru susţinerea familiei şi ajutorul de incluziune vor intra în conturi bancare pe 20 mai, iar începând cu 20 mai prin mandat poştal. Casa Naţională de Pensii Publice precizează că pentru pensionarii din străinătate plăţile vor fi făcute în 20 mai. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va face plata ajutorului de şomaj între 14-16 mai atât prin mandat poştal, cât şi pe card.
Un punct de frontieră temporar, terestru şi naval, la graniţa României cu Serbia, va fi deschis în 26 şi 27 aprilie, între orele 08.00 şi 20.00, în localitatea Uivar, locul în care Canalul Bega părăseşte România spre ţara vecină. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliţia de Frontieră română, deschiderea punctului de frontieră a fost solicitată de Consiliul Judeţean Timiş, pentru pista de biciclete construită între Timişoara şi oraşul sârbesc Zrenjanin şi pe apă, pe canalul Bega, şi are ca scop atragerea de vizitatori, în cadrul evenimentelor culturale organizate în cele două ţări. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a dispus măsuri pentru desfăşurarea cu operativitate a activităţii de verificări la frontieră, precizează sursa citată. Persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul Serbiei trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate. De asemenea, cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora trebuie să aibă asupra lor documentele necesare trecerii frontierei de stat.
România participă, începând din 23 aprilie, la a 23-a ediţie a Târgului de Turism din Kazahstan. La standul ţării noastre sunt promovate destinaţii precum Mureş, Harghita, Bucovina şi Constanţa. Alături de reprezentanţii destinaţiilor menţionate, în standul României se mai află Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România, un binecunoscut complex hotelier din Bucovina şi turoperatorul Mistral Tours. Consulul onorific al Republicii Kazahstan în România, Corina Martin, a declarat că, pentru turiştii kazahi, România reprezintă poarta de intrare spre o experienţă de vacanţă în Europa. Potrivit acesteia, în Romania lucrează câteva mii de angajaţi kazahi în rafinăriile de la Petromidia Năvodari şi Vega, Ploieşti. Aceştia sunt vizitaţi anual de familii şi prieteni, care se întorc şi povestesc despre „atracţiile turistice unice ale României”. Printre favoritele lor se află Castelul lui Dracula de la Bran, Castelul Peleş din Sinaia, Transfăgărăşanul, Transilvania, Delta Dunării şi Dobrogea cu zona de Litoral. Printre ţările prezente cu pavilioane la Târgul de Turism din Kazakhstan se regăsesc Emiratele Arabe Unite, Maldive, Malaezia, Thailanda sau Azerbaidjan, dar şi o serie impresionantă de hoteluri şi staţiuni.