Jurnal Românesc – 21.10. 2024
Aproape 7.000 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare.
Mihai Pelin, 21.10.2024, 11:40
Aproape 7.000 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cele mai multe cereri au fost depuse de românii din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359) și Elveţia (524). Totodată, românii din străinătate s-au putut înregistra ca alegători la secţiile de votare. Astfel, au depus cereri pentru a vota la o secţie 6.067 de alegători. Cele mai multe au venit din Ţările de Jos (1.512), Marea Britanie (987) și Germania (643). Pentru alegerile prezidenţiale s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 de cetăţeni români. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Marea Britanie (1.609), Germania (1.347) și Elveţia (555). Pentru a vota la o secţie s-au înscris 6.751 de români din diaspora, cei mai mulţi din Ţările de Jos (1.653), Marea Britanie (1.107) și Germania (732). În primul tur de scrutin, la alegerile prezidențiale, in străinătate, se votează pe 22 si 23 noiembrie, iar în România pe 24 noiembrie. În al doilea tur, românii din diaspora merg la urne pe 6 si 7 decembrie, iar în România pe 8 decembrie. La alegerile legislative, în străinătate se votează pe 30 noiembrie și 1 decembrie, zi în care se desfășoară scrutinul și în România.
Ediţia a treia a „Salonului artiştilor româno-americani” de la New York s-a deschis pe 18 octombrie cu expoziţia ANTISIMETRIC: Perspective româno-canadiene în arta contemporană (ANTISYMMETRIC:Romanian-Canadian Perspectives in Contemporary Art), în Galeria „Brâncuşi” a ICR New York. Proiectul evidențiază diversitatea sensibilităților contemporane prin prezentarea unui grup de cinci artiști româno-canadieni – Mona Ciciovan, Cătălin Domnițeanu, Carmen Smutneac, Costin Tuță, Vasile Trif și Ica Pas (1931-2020), care explorează conceptul de „antisimetrie”, invitând la o reflecție asupra dialogului artistic dintre două culturi, română și canadiană, și subliniind în același timp contrastele creative și diferențele de fuziune dintre cele două identități ale acestora. Lucrările provoacă vizitatorii la un dialog asupra temelor generale ale expoziţiei, propunând noi perspective asupra realităţilor contemporane. Fiecare dintre cei cinci artişti contribuie cu propriile practici şi viziuni prin care abordează teme fizice, metafizice, spirituale, sociale şi existenţiale, oferind o perspectivă asupra complexităţii experienţei umane. Lucrările lor – de la sculpturi care provoacă la reflecţie la picturi captivante – evidenţiază atât naraţiunile individuale, cât şi cele colective care modelează modul în care înţelegem lumea de astăzi şi promit să creeze conexiuni între diferite puncte de vedere şi experienţe trăite, spun organizatorii. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 8 noiembrie.
Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureş va concerta pe 8 noiembrie, la Viena, în Sala de Aur din cadrul MusikVerein. Este un proiect organizat de Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Iunona din Târgu Mureş. Programul concertului va cuprinde lucrări de George Enescu, Bartok Bela şi Astor Piazzolla, iar dirijor este Pablo Boggiano. Partenerii instituţionali ai proiectului sunt Ambasada României în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena şi Consiliul Judeţean Mureş. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni finanţează organizarea evenimentului în cadrul căruia 80 de artişti şi personal tehnic vor face deplasarea la Viena. Pentru prima dată în istoria sa, Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureş va evolua pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din Europa, în prezenţa a peste 1.400 de spectatori. Este una dintre rarele prezenţe ale unei orchestre românești în prestigioasa sală de concerte din capitala Austriei. Filarmonica de Stat Târgu Mureș a fost înființată în anul 1950, iar de șapte decenii instituția își dedică întreaga activitate susținerii de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale, camerale și educative, în vederea educării gustului pentru frumos.
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) va juca, pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, pe una dintre cele mai renumite scene ale Europei și ale lumii, la Paris, spectacolul „Jocuri, vorbe, greieri…”, în regia lui Silviu Purcărete, cu actorul Constantin Chiriac în rolul principal. Evenimentul este programat la Théâtre de la Ville-Paris. Spectacolul este o mărturisire că toți avem nevoie să visăm, să ne jucăm, să căutăm acel loc de la capătul curcubeului, unde nu mai contează anii sau ierarhiile sociale, ci doar bucuria de a ne întâlni cu marea poezie a lumii. Sub bagheta maestrului Silviu Purcărete și susținută de principalul său interpret, Constantin Chiriac, alături de actorii TNRS, Poezia este la ea acasă, tot așa cum frumusețea, simplitatea și emoția intră într-un dialog firesc cu publicul de toate vârstele, afirmă organizatorii. Constantin Chiriac este directorul Teatrului Național Radu Stanca și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu,unul din cele mai importante din lume. „Jocuri, vorbe, greieri…” a avut premiera în septembrie 2022. A fost unul dintre primele spectacole sold-out în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2023 și invitat special la Festivalul Național de Teatru 2023. Prezentarea spectacolului la Paris, de Ziua Națională a României, este o ocazie deosebită de a împărtăși publicului din afara țării cultura română și de a reafirma locul ei alături de marile culturi ale lumii.