Jurnal românesc – 15.10.2024
După mai mult de 10 ani de insistențe din partea asociațiilor care se ocupă de problemele românilor din diaspora, Parlamentul a votat legea prin care Statul va aloca fonduri pentru repatrierea cetățenilor români care mor în străinătate – scrie jurnalul.ro.
Roxana Vasile, 15.10.2024, 11:41
După mai mult de 10 ani de insistențe din partea asociațiilor care se ocupă de problemele românilor din diaspora, Parlamentul a votat legea prin care Statul va aloca fonduri pentru repatrierea cetățenilor români care mor în străinătate – scrie jurnalul.ro. Poveștile familiilor celor care au murit în alte țări sunt legate de lipsa banilor pentru repatriere. Unii au reușit să-și aducă rudele decedate în țară cu ajutorul unor firme de transport, încălcând legea, pentru că altă șansă nu aveau. Costurile se ridică, în unele cazuri, la circa 10.000 de euro, bani pe care familia unui român care pleacă la muncă în străinătate nu îi are. Peste două luni, când vor fi gata normele de aplicare pentru noua lege, Statul va acoperi cheltuielile pentru repatriere în limita a 5.000 de euro – mai informează jurnalul.ro.
Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești, ajuns la cea de-a 14-a ediție, își continuă tradiția itinerantă consolidată în ultimii ani. Pe 14 octombrie, mezzo-soprana Ruxandra Donose și pianistul Sergiu Tuhutiu au susținut un concert la Bank Austria Salon din Viena, iar pe 16 octombrie, pianistul Cătălin Răducanu va susține concertul ʺUn Artist, un pian și un țambalʺ, organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Milano.
Festivalul Internațional Propatria călătorește prin șase țări, oferind, până pe 28 octombrie, comunităților românești din Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și România 10 concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții și proiecții de film. Cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Festivalul vine în întâmpinarea românilor de peste hotare, oferindu-le oportunitatea de a se reconecta cu identitatea culturală și lingvistică. Festivalul Internațional Propatria, fondat pentru a evidenția excelența tinerilor români din diaspora, a devenit un simbol al promovării valorilor culturale românești din afara granițelor.
A 3-a ediție a „Salonului artiştilor româno-americani” de la New York se deschide vineri, 18 octombrie, cu expoziţia ANTISIMETRIC: Perspective româno-canadiene în arta contemporană, în Galeria „Brâncuşi” a ICR New York. Această ediție a Salonului anual este cu totul specială, întrucât este prezentată, pentru prima dată, o expoziție dedicată creației vizuale româno-canadiene. Proiectul evidențiază diversitatea sensibilităților contemporane prin prezentarea unui grup de cinci artiști româno-canadieni – Mona Ciciovan, Cătălin Domnițeanu, Carmen Smutneac, Costin Tuță, Vasile Trif și Ica Pas (1931-2020). Ei explorează conceptul de „antisimetrie”, invitând la o reflecție asupra dialogului artistic dintre două culturi, română și canadiană, dar subliniind, în același timp, contrastele creative și diferențele de fuziune dintre identitățile acestora. Lucrările provoacă vizitatorii la un dialog asupra temelor generale ale expoziției, propunând noi perspective asupra realităților contemporane – notează ICR New York.
Filmul ʺEnescu, jupuit de viuʺ, regizat de Toma Enache, a câștigat, pe 12 octombrie, premiul pentru ʺCea mai bună muzică originală de filmʺ la International Sound&Film Music Festival din Croația. Potrivit unui comunicat, premiul este cu atât mai important cu cât filmul îl are drept protagonist pe cel mai mare compozitor român, George Enescu. Muzica din film reunește opere ale acestuia și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards. Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu, și de Orchestra Națională a Radio România, condusă de Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă producției sonore, din ipostază solistică. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian. Pe 26 octombrie, ʺEnescu, jupuit de viuʺ va fi proiectat în cadrul Festivalui Internațional de Film ARPA de la Los Angeles.