Ziua tinerilor
De 14 ani, în fiecare an pe 12 august este marcată Ziua Internaţională a Tinerilor. Şomajul ridicat în rândul tinerilor umbreşte, însă, acest moment.
Corina Cristea, 12.08.2013, 12:51
Cele mai recente statistici prezentate de Organizaţia Mondială a Muncii arată că peste 70 de milioane de tineri nu au un loc de muncă, iar situaţia se datorează, în mare parte, lipsei de experienţă. Estimările arată că din această cauză este de trei ori mai probabil pentru un tânăr să fie şomer decât pentru un adult. Paradoxal, ţările cele mai afectate de şomajul în rândul tinerilor sunt cele cu economii dezvoltate.
În UE, în ţări precum Grecia sau Spania, peste 50% din tineri sunt în şomaj. Această stare de fapt face ca Ziua Internaţională a Tineretului, marcată în fiecare an pe 12 august, să nu fie tocmai un prilej de bucurie. La fel cum nu a fost nici în anii anteriori, de când criza economică şi-a pus amprenta şi s-a transpus în şomaj ridicat şi nesiguranţa păstrării locului de muncă pentru cei care reuşesc să-şi găsească o slujbă.
Nemulţumirile legate de salariile foarte mici întregesc tabloul percepţiei tinerilor de pretutindeni în acest an, când se împlinesc 14 ani de când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat iniţiativa marcării Zilei Internaţionale a Tinerilor. Alarmaţi de situaţie, liderii Uniunii Europene au convenit, recent, să aloce şase miliarde de euro în doar doi ani pentru angajarea tinerilor. Iniţiativa este privită, însă, cu scepticism de John Springford, cunoscut analist economic, într-un interviu la Vocea Americii. Potrivit acestuia, este nevoie de soluţii pe termen lung, nu de alocări pompieristice.
John Sprigford: La un calcul sumar, reiese că fiecare tânar are alocaţi în jur de o mie de euro. Asemenea probleme trebuie rezolvate în primul rând prin politici macroeconomice, structurale şi nu prin măsuri de conjunctură.” Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cere, însă, răbdare: Suntem conştienti că reformele au nevoie de timp, pentru a fi implementate şi că rezultatele nu vor fi imediate.”
În România, conform aceleiaşi organizaţii Mondiale a Muncii, se manifestă un fenomen aparte – 15% dintre tineri sunt prea educaţi comparativ cu cererea pieţei. Au urmat şcoli tehnice sau facultăţi, sunt foarte bine pregătiţi dar nu-şi găsesc de lucru. De aceea, ei se mulţumesc cu locuri de muncă sub nivelul lor de calificare sau pleacă în străinătate. „Fiţi revoluţionari! Vă cer să înotaţi împotriva curentului. Da, vă cer să fiţi rebeli!” – este mesajul papei Francisc, care i-a îndemnat pe tineri să construiască lumea pe care şi-o doresc. Recent, în Brazilia, la Zilele Mondiale ale Tineretului Catolic, suveranul pontif le-a cerut tinerilor să iasă din grupurile ermetice în care se află, să iasă în evidenţă, să iasă în stradă pentru a lupta pentru valorile şi credinţa lor.