Ziua Românilor de Pretutindeni 2017
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, 28 mai în acest an.
Eugen Cojocariu, 28.05.2017, 18:22
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, pe 28 mai în acest an.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a afirmat la un seminar despre importanța educației în limba română, organizat duminică, la București, că „ne dorim să sărbătorim românii de pe toate meridianele lumii”. Ea a apreciat că „educația în limba română reprezintă preocuparea majoră identitară a românilor de pretutindeni și a dialogului cu autoritățile din România, precum și cu cele din țările de reședință”. „Trebuie să conștientizăm că astăzi, la nivelul comunităților românești din afara granițelor, se înregistrează un număr tot mai mare de copii care, deși vorbesc limba română, își pierd încetul cu încetul abilitățile cognitive”, a spus demnitarul român.
Ministrul a apreciat că există pericolul real ca, într-un timp relativ scurt, tinerii români să aibă dificultăți în a se exprima în limba maternă, adăugând că, în prezent, programul „Limba română. Educație și comunicare” se derulează în Marea Britanie și Italia, urmând să continue în Spania. Doamna Păstîrnac a mai afirmat că, prin programele derulate, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni intenționează să implice mai mult tinerii.
În ceea ce privește munca profesorilor de limba română în străinătate, a adăugat Păstîrnac, mare parte dintre problemele cu care se confruntă aceștia sunt legate de contextul în care au loc cursurile. Ministrul a arătat că există eforturi de a furniza în diaspora manuale acreditate pentru învățarea limbii române. Mai mult, doamna Păstîrnac a susținut că unul din obiectivele majore ale Ministerului este includerea limbii române în curricula școlară a unor state unde trăiesc comunități importante de români.
„Ziua Românilor de Pretutindeni să ne aducă mai aproape unii de alții și să ne fortifice conștiința faptului că identitatea românească a noii generații pornește de acasă”, a afirmat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
La rândul său, Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, la eveniment, că își dorește ca rețeaua de profesori ce predau limba română în străinătate să se extindă, iar această materie să fie inclusă în curricula școlilor din afara țării, unde sunt comunități mari de români. Avem 12.381 de elevi, 859 de grupe, 523 de școli și 134 de profesori care predau limba română. ”Iată o adevărată rețea”, a afirmat Pavel Năstase. El a vorbit și de locurile în învățământul românesc rezervate conaționalilor care vin din străinătate: „Oferim locuri atât pentru învățământul universitar, cât și preuniversitar. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învățământul universitar și 1.800 pentru învățământul preuniversitar”, a adăugat Năstase, precizând că anul acesta dorește o „debirocratizare” a procesului de înscriere, în sensul că absolvenții de liceu de peste hotare se vor putea înscrie direct la facultatea dorită.
În contextul Zilei Românilor de Pretutindeni președintele Klaus Iohannis a afirmat, duminică, într-un mesaj, că își dorește ca aceștia să se susțină reciproc și să participe la luarea deciziilor care le afectează viața. „Cu atâția români aflați acum peste hotare, cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaște contribuția este să se pună în slujba lor”, spune șeful statului.
Acesta a amintit că în 2016 s-au făcut „unele progrese” în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoașterii diplomelor, susținerea întoarcerii în țară prin antreprenoriat, dar admite că mai sunt multe de făcut. „Indiferent de domeniul în care muncesc, îmi doresc ca românii de pretutindeni să se susțină reciproc și să participe la luarea deciziilor care le afectează viața”, a adăugat președintele Iohannis.
La rândul său premierul Sorin Grindeanu le-a transmis salutul său românilor din afara granițelor, într-un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, și i-a asigurat că atât el, cât și Guvernul vor face tot ce se poate pentru ca „România să fie țara în care copiii voștri să-și dorească să trăiască și să muncească”. ”Îi salut pe toți cei pentru care, deși sunt departe, România rămâne acasă, pe toți cei care merg în fiecare zi la muncă în Spania, Italia, Austria sau Canada, cu gândul la următoarea dată când își vor vedea familia, pe toți cei care se sacrifică și pun ban pe ban ca să-și poată ajuta părinții și bunicii rămași aici”, a scris premierul.