Ziua NATO în România
România se identifică, pe deplin, cu valorile democratice ale Alianței Nord-Atlantice, a afirmat președintele Klaus Iohannis, cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în țară.
Leyla Cheamil, 08.04.2024, 12:50
În prima duminică a lunii aprilie este celebrată, în România, Ziua NATO, pentru a marca momentul aderării țării la Alianța Nord-Atlantică. Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când România face parte din această structură și 75 de ani de la înființarea acesteia, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, fundamentată pe valorile democraţiei, ale libertăţii individuale şi ale statului de drept, după cum a afirmat șeful statului, Klaus Iohannis.
Într-un mesaj transmis cu acest prilej, președintele a afirmat că țara se identifică, pe deplin, cu valorile democratice ale Alianței Nord-Atlantice şi acţionează cu responsabilitate la nivel aliat, ca un adevărat pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Marii Negre, dar şi pe flancul de est. „Pe baza legăturii transatlantice puternice şi a solidarităţii de neclintit a statelor membre, NATO s-a adaptat continuu, în toţi aceşti ani, la modificările şi provocările multiple din mediul de securitate internaţional, sporindu-şi relevanţa strategică şi asigurând în permanenţă securitatea în zona euroatlanticăˮ, a subliniat Klaus Iohannis.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România şi-a consolidat, în cei 20 de ani de la aderare, profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic şi în afara sa. Potrivit premierului, aflată în imediata apropiere a conflictului din Ucraina, România beneficiază, ca stat membru NATO, „de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care a avut-o vreodatăˮ.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat că în cei 20 de ani de când a aderat la Alianța Nord-Atlantică, România a demonstrat că nu este doar un beneficiar de securitate, ci şi un furnizor de siguranţă şi stabilitate.
„România este unul din principalii factori de securitate de pe flancul estic. În aceste vremuri complicate, este esenţial să acordăm o atenţie sporită propriei securităţi şi rezilienţe. Este nevoie să demonstrăm că avem o abordare cuprinzătoare pentru a face faţă tuturor ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii noastre. Contribuţia fiecărui stat membru contează şi astfel ne asigurăm că NATO rămâne o organizaţie puternică şi solidă, un promotor al securităţii şi stabilităţii întregului spaţiu euroatlatic. Parcursul României în NATO nu se putea realiza fără Armata României şi oamenii ei devotaţiˮ.
Ministrul Angel Tîlvăr a adus un omagiu eroilor care au căzut la datorie în teatrele de operaţie şi și-a exprimat respectul şi recunoştinţa pentru militarii răniţi în timpul acţiunilor de luptă, pentru veteranii din teatrele de operaţii, precum şi pentru personalul Ministerului Apărării Naţionale, care au contribuit la evoluţia ţării în cadrul Alianţei.