Ziua NATO în România
România are, în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa, a afirmat şeful statului, Klaus Iohannis, cu prilejul celebrării Zilei Alianţei Nord Atlantice.
Leyla Cheamil, 02.04.2018, 13:10
S-au împlinit 14 ani de când România face parte din cea mai importantă structură militară din lume, beneficiind, astfel, de o garanţie de securitate importantă la nivel mondial. La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. De atunci, Ziua NATO se sărbătoreşte în fiecare an în România, în prima duminică a lunii aprilie. La fel s-a întâmplat şi în acest an, când, pe 1 aprilie, momentul a fost marcat în toate garnizoanele din ţară, dar şi din teatrele de operaţiuni.
Şeful statului, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în care afirmă că România are, în NATO, de un deceniu şi jumătate, cea mai solidă garanţie de securitate a sa. Totodată, şeful statului a precizat că Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificaţie, intrucat se aniverseaza 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înfiinţare a Alianţei Nord-Atlantice şi, totodată, 14 ani de la aderarea ţării la cea mai puternică Alianţă politico-militară din istorie. Vocaţia pro-occidentală a Bucurestiului a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc, a mai punctat Iohannis.
La rândul său, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat că Armata Română este un partener loial, de încredere şi o adevărată forţă pentru aliaţii săi. Prezent la Arad, la ceremonia militară de înălţare pe catarg a drapelului naţional şi a drapelului aliat cu ocazia Zilei NATO, el a mai spus că: Am ţinut, astăzi, să fiu alături de militarii Batalionul de la Arad pentru a celebra 14 ani de când România este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice, o zi extrem de importantă pentru că până la urmă România a devenit membră a celei mai importante alianţe militare din lume, alăturându-se unui principiu extrem de important, acela de a menţine pacea în lume cu orice preţ. De 14 ani, România construieşte o imagine extraordinară a unei armate moderne, a unei armate dedicate, a unei armate care este prezentă în teatrele de operaţii cu peste 700 de militari.
Considerăm că, oriunde se duc, militarii români sunt poate cei mai importanţi ambasadori ai ţării. Şi pentru aceasta avem un profund respect faţă de militarii români, faţă de Armata Română, a mai spus ministrul. Acesta a amintit că este al doilea an în care 2 procente din PIB sunt alocate pentru armată. Ministrul Apărării a mai spus că, prin finanţarea adecvată a programelor de achiziţii de echipament şi tehnică esenţiale pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut şi pe parcursul acestui an, România demonstrează că îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru al NATO.