Ziua NATO în România
România a celebrat, în acest week-end, împlinirea a 13 ani de când este membră a Alianţei Nord-Atlantice. Cu această ocazie, Bucureştiul a adus un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate.
Corina Cristea, 03.04.2017, 12:34
România, membră a Alianţei Nord-Atlantice din martie 2004, marchează, în prima duminică a lunii aprilie, Ziua NATO. În acest an, ceremonii militare au fost organizate cu acest prilej, pe 2 aprilie, la Bucureşti, în marile oraşe şi în garnizoanele locale. Într-un mesaj, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul Alianţei şi îşi va respecta în totalitate angajamentele asumate. Iar ca argument şeful statului a amintit alocarea, din acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare – cea mai mare creştere bugetară în acest domeniu de la aderarea la NATO.
„Alianţa a oferit României democratice şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea. Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat”, a mai spus preşedintele.
Şi Ministerul de Externe a evidenţiat că România rămâne un contributor semnificativ în Alianţă, prin participarea directă la gestionarea provocărilor de securitate din regiune. România acordă o atenție specială consolidării NATO, pe baza unei relații trans-atlantice puternice, și va continua să participe activ la formularea și implementarea politicilor aliate. Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internațional, marcat de incertitudine și numeroase provocări”, se arată într-un comunicat al Ministerului.
“Progresele semnificative obținute în implementarea acestor decizii, se mai precizează în document, evidențiază determinarea și capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență.” Sunt amintite şi contribuțiile la implementarea prezenței aliate înaintate în zona Mării Negre, precum și în Polonia, participarea românească la operațiile și misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova și țărilor partenere din Balcanii de Vest – toate dovezi că România își îndeplinește fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarității aliate și împărțirii echitabile a responsabilităților între statele membre.