Ziua Națională, sărbătorită cu Radio România
Campania “Născut în România, difuzată întreaga zi pe toate posturile Radio România, a adus în fața voastră excelența.
România Internațional, 02.12.2022, 08:44
De 1 decembrie, toate posturile Societății Române de Radiodifuziune au fost în sărbătoare – programe interactive, interviuri de excepție, reportaje dedicate marii sărbători, muzică românească.
Campania “Născut în România”, difuzată întreaga zi pe toate posturile Radio România, a adus în fața voastră excelența. Aţi putut asculta oameni care fac cinste țării, reprezentanți ai noii generații de profesioniști în economie, muzică, arte, sport, viață și responsabilitate socială, dar nu numai.
Regizoarea şi scenarista română Eva Pervolovici, care trăieşte la Paris, s-a născut în 1984 la Bucureşti. A studiat regie de film la UNATC, a urmat un masterat la Edinburgh, la Screen Academy Scotland, după care a absolvit în Paris La Fémis (Ecole Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son). Cel mai recent documentar al ei, «Delta Bucureştiului», a fost premiat în 2021 la Eastern Europe International Movie Awards. Timp de 7 ani Eva Pervolovici a organizat rezidenţe de creaţie audiovizuală la Slon, în județul Prahova, unde a reunit cineaşti din România şi din lume, în casa-obiect creată de tatăl său, artistul vizual Romelo Pervolovici.
Fost funcţionar public în Guvernul din Marea Britanie (a lucrat pentru Ministerul Transporturilor, pentru cel de Externe sau de Finanţe), membru în diferite fundaţii şi organizaţii, în prezent consultant politic pentru o companie globală americană şi politician local la Londra (a fost ales, în 2022, consilier local în districtul londonez Hammersmith şi Fulham), Adrian Paşcu-Tulbure este absolvent de Literatură Engleză, format la prestigioasa Universitate britanică Cambridge. Născut la Piatra Neamț în 1988, românul a trăit numai 3 ani în oraşul de la poalele muntelui Pietricica, după care s-a mutat împreună cu părinţii în Regatul Unit. Ce-şi aminteşte din copilărie?
Dinu Mihăilescu este un pianist român din Elveţia. Născut la Timişoara, în 1988, într-o familie de muzicieni, a studiat muzica la Geneva. În august 2022 tânărul pianist revenea în România natală pentru a susţine un concert pentru pace la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei. El a evoluat atunci în cadrul grupului Oxy More din care face parte împreună cu un alt pianist româno-elveţian, Philippe Boaron. Stabilit din 2009 în Elveţia, Dinu Mihăilescu este – între altele – câștigător al locului al doilea al Concursului internațional de pian «Béla Bartók» din Szeged (Ungaria), în 2017.
În urmă cu 10 ani, soprana Andrada Maria Paşcu înfiinţa la Londra, împreună cu soţul ei, şi el muzician, percuţionist, Florin Constantin Paşcu, AB MUSIC Academy, inclusă recent de site-ul threebestrated.co.uk, într-un top 3 al celor mai bune şcoli private de muzică din capitala britanică. Cei doi soţi cântă împreună şi în trupa Arta Duo, în acest format au scos câteva discuri cu colinde de Crăciun şi au deja programate concerte în luna decembrie în Marea Britanie. Cu studii de canto şi pian la Universitatea din Oradea, mai mult la îndemnul soţului ei, dar şi al surorii ei, românca se înscria în urmă cu 13 ani la un masterat la celebra Royal Academy of Music din Londra.
Paul Hitter este un pictor român născut în 1982. A studiat arte vizuale la București și München. Activitatea sa artistică include expoziții personale și de grup în țară și în străinătate, de exemplu în Cehia, Franţa şi SUA. A creat coperte de CD sau afișe de concert pentru Gogol Bordello, Rromani Music Awards Belgrade, Rona Hartner și Fanfara Ciocârlia. Fondator al curentului artistic «Expresionismul balcanic», Hitter abordează cu precădere teme sociale, mituri populare din Balcani, folclor, legende și mitologii urbane. L-am întâlnit la expoziţia retrospectivă deschisă în apropierea zilei sale de naştere.
Ana Ștefania Andronic (Buzu) este artistă vizuală, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția Grafică, promoția 2004, unde l-a avut profesor îndrumător pe Mircia Dumitrescu. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2014, Ana Ștefania Andronic este fondatoarea Galeriei Fără Nume. Este fiica regretatului ziarist şi caricaturist Octavian Andronic.