Ziua Mondială a Radioului
Radio România sărbătoreşte prin programe speciale, marţi, 13 februarie, Ziua Mondială a Radioului
Daniela Budu, 13.02.2024, 11:44
13 februarie – Ziua Mondială a Radioului! A fost proclamată de către UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) în noiembrie 2011, pentru a evidenția importanța radioului ca mijloc de comunicare și pentru a celebra contribuția sa la promovarea dialogului, toleranței și păcii. Radioul joacă un rol semnificativ în viața oamenilor din întreaga lume, fiind o sursă de informații, divertisment și educație. Este un mijloc de comunicare care poate ajunge în cele mai îndepărtate zone și poate influența viețile oamenilor într-un mod pozitiv. De la apariția sa, Radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural. Astăzi, este modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil. Iar Ziua Mondială a Radioului subliniază importanța libertății de exprimare și a accesului la informație pentru toți oamenii, indiferent de locație sau condiție socială.
În 2024, Ziua Mondială a Radioului marchează centenarul acestuia, iar tema anului este Radioul, un secol de informare, divertisment și educație. În mesajul aniversar, UNESCO scrie că “în cei 100 de ani de existență, radioul a devenit, în mod incontestabil, mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor, oferind știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii”. Ajuns la vârsta Centenarului, radioul este prezentat de UNESCO ca fiind „parte esenţială a vieţii miliardelor de oameni din întreaga lume”. În fiecare an, cu ocazia acestei zile, sunt organizate evenimente și activități în întreaga lume pentru a evidenția rolul crucial al radioului în societatea modernă și pentru a promova valorile sale fundamentale de informare, educație și conectare umană.
Și posturile Societăţii Române de Radiodifuziune prezintă, cu această ocazie, interviuri cu jurnalişti, experţi media, profesori, personalităţi şi opinii ale ascultătorilor. Programele Radio România includ, și în acest an, dezbateri despre viitorul radioului şi înregistrări ale European Broadcasting Union şi aduc în prim-plan muzicieni români de renume internaţional. În plus, declaraţia UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Radioului, intitulată „Radioul, ghidul de încredere într-o lume în schimbare” se regăsește pe site-urile tuturor posturilor Societăţii Române de Radiodifuziune, inclusiv pe cel al Radio România Internațional.
Suntem onoraţi să sărbătorim Radioul pentru tot ce înseamnă el zi de zi: furnizor de ştiri, muzică, educaţie, divertisment, sursă de inspiraţie şi stimulator de imaginaţie – anunță Radio România. Pentru toate lucrurile bune pe care radioul ni le oferă, îi spunem La Mulţi Ani!