Ziua Mondială a Radioului, 2015
De la apariţia sa, radioul a fascinat o lume întreagă. Începând din anul 2012, ca semn de apreciere al acestei surse de informaţie şi cultură atât de uşor accesibilă, o lume întreagă sărbătoreşte în data de 13 februarie World Radio Day – Ziua Mondială a R
Daniel Onea, 13.02.2015, 12:33
De la apariţia sa, radioul a fascinat o lume întreagă. Începând din anul 2012, ca semn de apreciere al acestei surse de informaţie şi cultură atât de uşor accesibilă, o lume întreagă sărbătoreşte în data de 13 februarie World Radio Day – Ziua Mondială a Radioului. Tema aleasă de UNESCO pentru 2015 este Inovaţie şi tineret la radio“. Cu acest prilej, Radio România Internaţional a ales să sărbătorească din nou evenimentul alături de dumneavoastră. Am primit multe mesaje în care ne-aţi vorbit despre rolul radioului şi importanţa acestuia. Le-am citit şi apreciat pe fiecare în parte şi, fiindcă timpul nu ne permite să le prezentăm pe toate, am ales câteva dintre cele mai interesante.
Andreas Mücklich, din Germania ne scrie: Pentru mine, radioul reprezintă mai ales un mijloc prin intermediul căruia ascult posturi de radio din străinătate, de pildă RRI. Astfel aflu ştiri mai detaliate decât cele pe care le oferă mass media germane.” Radioul nu cunoaşte hotare – radioul clădeşte punţi” este de părere Michael Lindner, Germania. Iar Andreas Pawelczyk, tot din Germania, apreciază accesibilitatea şi rolul educativ. Radioul, ca mijloc de comunicare însoţitor, poate ajunge astăzi cu uşurinţă la publicul tânăr aflat acasă, la şcoală, la muncă sau la volanul automobilului. Dacă vrei să informezi tinerii despre noi produse sau servicii existente pe piaţă, radioul este mijlocul cel mai potrivit.”
Un aparat cu o mie de feţe şi de forme, mereu actual şi îndrăgit de tineri, radioul se înnoieşte mereu, scrie Adriano Micallef, din Malta. Pentru cine vrea să se exprime sau să incerce o experienta profesională, radioul devine un scop. Mulţi tineri vor să lucreze ca DJ sau jurnalişti radio. Radioul informează, e un punct de referinţă şi ne ţine companie. Eu prefer să ascult la aparat – am o colecţie întreagă. Mulţi prieteni se miră cum reuşesc să ascult o emisiune transmisă din România sau America.”
Volodimir Sâtnikov, din Ucraina, regretă că, din lipsa unei campanii active de promovare, nu există forţe noi în radioamatorism, motiv pentru care auzim din ce în ce mai rar voci tinere în eter. Tinerii sunt mult mai activi şi folosesc intens mijloacele de comunicare pentru care nu au nevoie de licenţă. Uneori apar voci tinere şi pe unde scurte. Şi, desigur, la posturile de radio FM, în special cele de muzică, lucrează cu precădere tineri. Ce bine ar fi dacă acelaşi lucru s-ar întâmpla şi în domeniul radioamatorismului, al călătoriilor pe unde scurte…”
Luminiţa Ţăranu, din Italia, subliniază cât de interactiv este radioul ca mijloc de comunicare. „Cum ne-am putea imagina lumea fără aceste
Roman Lausberg, moderator la mai multe posturi de radio din Germania şi Belgia, îi contrazice acei experţi care sunt nesiguri cu privire la viitorul radioului. Poate va muri televiziunea, cândva, dar radioul nu! Daca mă gândesc la domeniile mainstream, cred că ar trebui să luptăm pentru radio, dar sigur nu va muri. În multe ţări radioul este şi în anul 2015 mijlocul de informare nr.1 şi, de aceea, pe bună dreptate, radioul face parte din patrimoniul cultural UNESCO.”
Luis Valderas, din Chile, unul dintre editorii celei mai importante publicaţii despre radiofonie, ne transmite: „Dragi prieteni, din portul San Antonio, zona centrala din Chile, va trimit un cald salut in aceasta zi atat de importanta pentru toti cei care lucram in radio.”
Vă mulţumim pentru fidelitate. La Mulţi Ani de Ziua Mondială a Radioului 2015 !