Ziua limbii române
În România şi Republica Moldova este sărbătorită, pe 31 august, Ziua limbii române.
Leyla Cheamil, 31.08.2016, 12:49
Limba română este sărbătorită pe 31 august, din 2013, în numele celor 28 de milioane de vorbitori din întreaga lume, în urma unei propuneri legislative. Iniţiatorii au argumentat ca importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece româna reprezintă fundamentul identității naționale, deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.
“Limba este însăşi floarea sufletului etnic al românimii”, spunea poetul naţional Mihai Eminescu. Limbă romanică, româna este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză şi italiană. 24 de milioane de persoane o vorbesc ca limbă maternă. În România, este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.
Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, în Serbia şi în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia şi pretutindeni în diaspora. De asemenea, româna este limbă oficială în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007. În acelaşi timp, limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.
Există, în prezent, 50 de lectorate de limbă, cultură şi civilizaţie română din 30 de ţări din Europa, Asia şi America, precum şi un proiect iniţiat de Institutul Limbii Române în 2007 – Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, dedicat elevilor români înscrişi în unităţi de învăţământ din Belgia, Italia şi Spania iar din anul 2015, în Portugalia şi Irlanda. Şi în Republica Moldova, stat ex-sovietic, majoritar românofon, vecin la vest cu România, se sărbătoreşte, astăzi, Ziua Limbii Române, care a devenit limbă de stat în 2013. In timpul perioadei sovietice, populaţiei i se impusese să vorbească aşa zisa limbă moldovenească şi să folosească alfabetul chirilic.
Mariana Vasilache de la Radio Chişinău: ”Sărbătoarea Limbii Române este strâns legată de procesele de renaştere naţională din Republica Moldova de la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. De fapt, primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din acei ani au fost ca limba română să fie declarată limbă oficială şi să revină la alfabetul latin. Cei care au declanşat campania pentru revenirea limbii române la alfabetul latin au fost scriitorii. În foarte scurt timp, manifestaţiile au luat o amploare fără precedent. Pe 27 august în 1989 la Chişinău are loc prima mare adunare naţională la care au participat zeci de mii de oameni care cer legiferarea limbii române ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.”
Pe 31 august 1989, a fost adoptată legea privind revenirea la grafia latină, iar româna a dobândit statutul de limbă oficială în Republica Moldova.