Ziua Internaţională a Femeii
România marchează, pe 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii
Roxana Vasile, 08.03.2024, 11:40
De peste un secol, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională a Femeii. În 1908, 15 mii de femei din industria textilă participau la un marş în New York, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot, iar un an mai târziu, Partidul Socialist din America declara, la 28 februarie, prima Zi Națională a Femeii.
Ideea de a o transforma într-o Zi internațională a apărut în 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare desfășurată la Copenhaga. Iniţiativa s-a bucurat de succes, astfel că Ziua Femeii a fost sărbătorită în afara graniţelor Statelor Unite, pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.
Organizația Națiunilor Unite a început să marcheze Ziua internaţională a femeii la data de 8 martie în timpul Anului internaţional al femeii, în 1975. Apoi, în 1977, Adunarea Generală a ONU a oficializat Ziua. Totodată, a hotărât ca, în fiecare an, să aibă o temă specifică. Prima temă, în 1996, a fost „Celebrarea trecutului, planificarea viitorului”. Anul acesta, tema aleasă este „Investeşte în femei: accelerează progresul”.
Cu alte cuvinte, marcată la început de primăvară, Ziua Internațională a Femeii nu este doar despre foarte multe flori, cadouri din partea celor dragi, spectacole omagiale, expoziții, conferințe sau petreceri, care, de altfel, abundă inclusiv în România! Ci este o zi-manifest, o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile îl au în societate.
De la activiste și lideri, până la mame, colege și prietene, femeile au contribuit la construirea societății și la îmbunătățirea vieții. Din păcate, însă, statisticile confirmă că ele rămân, în continuare, o categorie vulnerabilă, problema egalităţii în drepturi cu bărbații nefiind, nici la ora actuală, în totalitate rezolvată.Femeile sunt, încă, discriminate în privința salariilor, a accesului la educație și la oportunități de carieră. Sunt, de asemenea, victime ale violențelor și abuzului sexual.
„La mulți ani și o primăvară frumoasă!” – le-a urat femeilor din România premierul social-democrat Marcel Ciolacu. Iar preşedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis de Ziua Femeii, a scris: „O societate civilizată şi care prosperă este aceea în care fiecare femeie are posibilitatea să îşi urmeze visurile şi obiectivele, într-un mediu echitabil, just şi incluziv. Iar datoria noastră este să le asigurăm acest mediu. Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de şanse, care combat discriminarea şi violenţa împotriva femeilor.”
Și, pentru că este vorba despre egalitate de șanse și nediscriminare, să nu pierdem din vedere că, pe 19 noiembrie, va fi și Ziua internațională a lor, a bărbaților!