Ziua Culturii Naţionale
Românii marchează, pe 15 ianuarie, Ziua poetului naţional al României, Mihai Eminescu, şi Ziua Culturii Naţionale.
Roxana Vasile, 15.01.2015, 12:22
15 ianuarie – Ziua poetului naţional al României Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 165 ani, este, din 2010, şi Ziua Culturii Naţionale. De atunci, în fiecare an, cele două sărbători sunt marcate prin sesiuni solemne, concerte, expoziţii, lansări de carte sau proiecţii de film în toate instituţiile de cultură din ţară, dar şi în centrele culturale româneşti din străinătate.
Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, puncta: E o fericită coincidenţă sărbătorirea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu ca Zi a Culturii Naţionale. Trebuie să spunem că a fost o iniţiativă acum câţiva ani a academicianului Eugen Simion, aprobată de Parlamentul României. Ea s-a transformat, deja, într-un reper autentic. Şi au fost foarte puţine iniţiative culturale care să prindă atât de repede şi atât de profund, ca şi cum ar fi fost de foarte mulţi ani! Vedeam, zilele trecute, că şi librăriile bucureştene se pregătesc de această mare sărbătoare culturală. Sunt vitrine tematice, cu multe volume de Eminescu, despre Eminescu. În acelaşi timp, au loc diverse alte evenimente.”
Adesea subfinanţată, cultura a fost, în ultimele două decenii şi jumătate scurse de la căderea regimului comunist, un soi de Cenuşăreasă. O remarca însuşi preşedintele ţării, Klaus Iohannis: Nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale constituţionale. Fără a fi susţinute de mecanisme de sprijinin al creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei.”
În viziunea ministrului Ioan Vulpescu, o soluţie ar fi elaborarea unei strategii naţionale pentru acest domeniu de importanţă strategică în existenţa unei naţiuni: “Un element esenţial ar fi, într-adevăr, să avem o strategie naţională în domeniul culturii. Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi încă nu există aşa ceva – o strategie care, dincolo de ciclurile electorale, să promoveze valorile culturii şi civilizaţiei româneşti în ţară şi în străinătate.”
”Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Eugen Ionescu şi toţi marii intelectuali, artişti şi creatori români sunt adevăraţii unificatori ai acestei ţări, care ne-au ajutat să ne construim identitatea şi să ţinem capul sus în lume” – spunea şi premierul Victor Ponta. Declarându-se un ferm susţinător al toleranţei, libertăţii de exprimare şi diversităţii culturale, dar şi un român mândru de valorile culturale naţionale, şeful executivului declară că principala misiune într-o Românie europeană este aceea de a promova toate formele de expresie culturală. Este paşaportul nostru pentru viitor”.