Ziua Culturii Naţionale
De opt ani, Ziua Culturii Naţionale se sărbătoreşte în ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie, prilej cu care, în ţară şi în străinătate, sunt organizate numeroase manifestări festive.
Leyla Cheamil, 15.01.2018, 12:37
“Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat”, era de părere marele filosof german Immanuel Kant, cel care a influenţat, în bună măsură, opera poetului naţional al României, Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 15 ianuarie, 168 de ani. Poet, prozator, dramaturg, jurnalist, Eminescu este considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. “Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării; aceasta e singura misiune a statului român şi oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în joc viitorul urmaşilor şi calcă în picioare roadele muncii străbunilor noştri”, spunea Mihai Eminescu.
Ziua naşterii sale a fost declarată, în urmă cu opt ani, Ziua Culturii Naţionale, la iniţiativa Academiei Române, iar propunerea i-a aparţinut fostului preşedinte al instituţiei, Eugen Simion: “Îşi vor pune întrebarea pe care mi-o pun şi eu: De ce clasa noastră politică nu se ocupă de cultură? De ce nu este un proiect naţional de cultură? E grav. Nu-şi dau seama că identitatea unui popor este exprimată de cultură şi depinde în continuare în istorie de cultură. În procesul globalismului, dacă ne pierdem cultura, ne pierdem noi ca naţie, dispărem de pe harta istoriei, în cele din urmă şi de aceea am şi propus ca această zi să fie şi ziua lui Eminescu, pentru că românii îl simt ca fiind poetul lor reprezentativ, simbolul, mitul existenţei lor. Eminescu datorează enorm culturii germane şi cultura română are două puncte de referinţă: francez şi german.”
Spectacole, simpozioane, lansări de carte şi vernisaje au fost incluse în programul acestei zile, în Romania şi în marile orase ale lumii. Evenimentele au fost progamate de Institutul Cultural Român, a cărui misiune este să exporte cultura română sub toate formele sale, aşa cum a afirmat vicepreşedintele instituţiei, Mirel Taloş: “Spre exemplu, Institutul Cultural Român de la Londra derulează un eveniment, „Imago Mundi 100”, un concert care pune în notă contemporană muzică veche românească, atât muzică cultă, cât şi folclor tradiţional românesc din toate zonele istorice. Institutul Cultural Român de la Roma organizează, la Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia”, evenimentul „100 de ani de muzică românească”, din nou un eveniment încadrat şi în programul Centenar. ICR Lisabona, spre exemplu, organizează un eveniment cu o personalitate a culturii româneşti actuale, actorul Ion Caramitru, care va ţine nu doar la Lisabona, ci şi la ICR Berlin, un recital de poezie Mihai Eminescu.”
Evenimente culturale au avut loc şi în comunităţile de români din diaspora. De mentionat ca, anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar identitatea şi unitatea naţională au reprezentat o preocupare importantă în opera publicistică a poetului naţional Mihai Eminescu.