Ziua Culturii Naţionale
Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.
Daniela Budu, 13.01.2017, 11:51
Ziua de 15 ianuarie, aleasă în 2010 Zi a Culturii Naţionale, este ziua naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). La Bucureşti, Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, sărbătoresc la Ateneul Român Ziua Culturii Naţionale. Academia Română, alături de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, organizează o sesiune solemnă cu titlul În jurul identităţii româneşti. Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiecţii de film şi conferinţe.
ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău celebrează Ziua Culturii Române printr-un recital poetic-muzical cu titlul „Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”. Pe 15 ianuarie, va avea loc spectacolul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, montat de Teatrul Naţional Satiricus. Totodată, expoziţia de pictură Florentin Leancă va fi vernisată pe 16 ianuarie, iar pe 17 ianuarie va fi organizat un concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă. ICR Beijing organizează, până pe 15 ianuarie, manifestarea culturală cu titlul „Luceafărul — descoperirea valorilor româneşti”.
Şi ICR Berlin va organiza o seară de poezie – „Redescoperindu-l pe Eminescu” şi un recital de violoncel. Tot pe 15 ianuarie, ICR Bruxelles organizează un concert de vioară şi pian susţinut de violonistul Remus Azoiţei şi de pianistul Eduard Stan la Conservatorul din Luxemburg. ICR Budapesta va promova, în capitala ungară, lirica lui Mihai Eminescu, pe 16 ianuarie, cu o selecţie de poeme aparţinând acestuia, traduse în limba maghiară. ICR Lisabona organizează, timp de aproape o lună, până pe 10 februarie, proiectul „Un secol de cinema românesc la Cinemateca Portugheză”, care cuprinde proiecţia a 26 de filme româneşti.
Pe 14 ianuarie, ICR Londra va inaugura o secţiune de carte românească în cadrul Bibliotecii Willesden Green din Londra. ICR Madrid va marca Ziua Culturii Naţionale printr-un dublu eveniment – conferinţa „Opera eminesciană şi dificultăţile traducerii”, urmată de vernisajul expoziţiei A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary). La Paris – un recital de lieduri semnate de compozitorul Matei Bucur Mihăescu, pe versuri de Veronica Micle, interpretate de soprana Alexandra Moroiu, şi un concert de debut al turneului francez „Musique roumaine a travers les siecle”, dedicat promovării în Franţa a compozitorilor români.
Accademia di Romania din Roma va organiza, pe 17 ianuarie, un proiect multicultural despre opera lui Mihai Eminescu. Pentru a marca Ziua Culturii Române, dar şi aniversarea a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti, ICR Viena va organiza, pe 15 ianuarie, conferinţa „Dinu Lipatti: Cel mai pur aur”.